Intel Menjangkakan Bahawa 20 Peratus Daripada Kos Bahan Pembinaan Kereta Adalah Untuk Cip Semikonduktor Menjelang 2030

Diterbitkan pada Sep 9, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Teknologi kenderaan yang semakin meningkat dalam masa beberapa tahun ini, disamping penukaran penggunaan tenaga elektrik dan sistem pemanduan pintar dan swapandu yang bermakna bahawa penggunaan cip semikonduktor akan semakin meningkat.

Intel, selepas memperkenalkan konsep pembuatan cip IDM 2.0 yang akan menggunakan kepakaran mereka untuk membangunkan cip semikonduktor buat pelbagai industri baru-baru ini dilihat menjangkakan bahawa kos bahan pembinaan kereta akan meningkat setinggi 20 peratus menjelang tahun 2030 kelak.

Pada 2019, ia dilaporkan bahawa cip semikonduktor hanya memakan empat peratus daripada kos bahan pembinaan sebuah kereta, tetapi dengan peningkatan penggunaan kenderaan elektrik, dan pembangunan teknologi kereta swapandu, CEO Intel, Pat Gelsinger mengatakan jumlah tersebut akan meningkat sehingga 20 peratus menjelang 2030 kelak.

Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan khususnya kerana sebagai contoh di Eropah, kenderaan yang menggunakan kereta petrol tidak akan dibenarkan untuk digunakan lagi, dan semua kenderaan persendirian di rantau tersebut haruslah menggunakan enjin elektrik sahaja.

Dan dengan pembangunan teknologi swapandu yang dilihat semakin maju, keperluan untuk menggunakan lebih banyak cip semikonduktor akan meningkat dengan lebih banyak lagi.

Lebih menarik lagi ialah berita bahawa Intel juga akan memasuki arena robotaxi, ataupun teksi swapandu, yang mana mereka akan bekerjasama dengan Moovit, sebuah syarikat pembangunan teknologi yang berasal dari Israel, dan Sixt, sebuah syarikat penyewaan kenderaan yang besar di negara Jerman.

Intel telah menetapkan tahun 2022 untuk membangunkan perkhidmatan ini, dan ini nampaknya ialah salah satu waktu dimana kita akhirnya akan dapat melihat kereta swapandu digunakan pada skala besar-besaran.

Sumber: TechPowerUp, The Verge

komen


© Amanz / 2022 Kami