Carian
Google Disaman RM730 Juta Kerana Menyekat Pembuat Peranti Daripada Menggunakan Sistem Operasi Lain Di Korea Selatan
September 14, 2021 Nazrin

Beberapa hari sahaja setelah kerajaan Korea Selatan meluluskan undang-undang untuk membenarkan pembangun aplikasi untuk menggunakan perkhidmatan pembayaran mereka sendiri di luar ekosistem Apple dan Android, Google nampaknya baru sahaja menerima saman daripada kerajaan tersebut kerana menyalahguna monopoli pasaran di negara tersebut.

Reuters hari ini melaporkan bahawa syarikat teknologi gergasi tersebut telah disaman $170 juta (~RM730 juta) oleh Korean Fair Trade Commission kerana mereka didakwa telah menghalan pembuat-pembuat peranti pintar tempatan daripada menggunakan sistem operasi bukan Android.

Butiran lanjut mengenai dakwaan ini tidak dapat disahkan, khususnya bagaimana Google mempunyai kemampuan untuk menghalang pembuat-pembuat peranti ini daripada menggunakan sistem operasi yang lain, tetapi ia dilihat sebagai satu langkah untuk memanipulasi syarikat-syarikat ini daripada mencuba nasib dengan perisian yang lain.

Jika benar, langkah daripada Google ini cukup aneh khususnya apabila tiada apa-apa undang-undang yang mengatakan bahawa syarikat pembuat peranti ini hanya boleh menggunakan satu sistem operasi sahaja untuk peranti-peranti mereka.

Sumber: Reuters

Komen