Cari @ Amanz

Canon EOS R3 Dilancarkan Dengan Sensor 24.1 MP dan Rakaman 6K 60p RAW

Link Copied!

Canon EOS R3 dilancarkan secara rasmi sebentar tadi sebagai kamera digital profesional yang mementingkan kepantasan mengambil gambar. Sensor BSI 24.1 MP CMOS yang digunakan mampu merakam gambar pada sehingga tetapan 30 bingkai sesaat ataupun video sehingga tetapan 6K 60p RAW.

Sensor yang digunakan adalah bersaiz kecil tetapi menurut Canon ini adalah kerana kamera direka untuk menangkap gambar dengan pantas dan tajam sepanjang masa. Ini dipadankan pula dengan cip pemprosesan imej DIGIC X. Sistem pengatup digital membolehkan sehingga 30 bingkai diambil sesaat tetapi pengatup mekanikal masih disertakan dengan kemampuan menangkap 12 bingkai sesaat.

Sistem pemfokusan Dual Pixel CMOS AF II digunakan dengan 1,053 titik autofokus. Dengan penggunaan sistem kecerdasan buatan, sistem yang sama juga boleh mengenal pasti perbezaan di antara manusia, haiwan, kenderaan, tubuh dan mata yang ingin dijejak. Dengan sistem ini, kamera dengan pantas menumpukan perhatian kepada helmet pemandu kereta yang bergerak pantas sebagai titik pemfokusan misalnya bagi mengelakkan imej kabur diambil.

EVF yang disertakan ialah skrin OLED 120Hz dengan 5.76-juta titik. Apabila pengatup ditekan, EVF akan terus memaparkan apa yang dilihat sepanjang masa tanap waktu gelap. Pada bahagian belakang juga terdapat skrin LCD sebesar 3.2-inci yang boleh dilaras. Terdapat port pengecasan USB-C, bicu audio, sokongan WiFi 5Ghz dan dua slot kad memori CFexpres serta UHS0II.

Di Malaysia Canon EOS R3 akan mula dijual pada bulan November hadapan tetapi hargai belum diumumkan. Di Amerika Syarikat Canon EOS R3 tanpa lensa dijual pada harga $6000 (~RM24970) sebuah.


Komen ()