Cari @ Amanz

Kesatuan Eropah (EU) kini mencadangkan untuk semua pengeluar menggunakan pengecas USB-C untuk peranti elektronik – termasuk telefon pintar, tablet, kamera, fon kepala, speaker dan sebagainya.

Dengan langkah ini, ia akan memerlukan semua peranti yang dijual di negara-negara dibawah Kesatuan Eropah untuk menggunakan pengecas berasaskan USB-C.

Sejumlah besar peranti telah pun beralih kepada penggunaan USB-C sejak kebelakangan ini. Perubahan ini mungkin memberikan impak yang kecil untuk pengeluar telefon berasaskan Android, sebaliknya yang mungkin terkesan besar adalah Apple.

Apple masih menggunakan pengecas berasaskan Ligthning pada iPhone, sementara iPad dan MacBook telah beralih kepada berasaskan USB-C.

Langkah peralihan yang diumumkan oleh Kesatuan Eropah ini adalah sebagai usaha mengurangkan pembaziran dan juga pencemaran alam. Apple sendiri telah mula tidak menyertakan pengecas bersama pembelian iPhone, selain kini menggunakan rekaan kotak peranti tanpa balutan plastik dalam menjadikan penawaran mereka lebih mesra alam.

Buat masa ini, cadangan ini akan mengambil masa beberapa tahun sebelum diimplementasikan – termasuk dengan menerima pengesahan daripada negara-negara dibawah Kesatuan Eropah, sebelum turut diberikan tempoh sekitar 24 bulan kepada pengeluar untuk adaptasi dan melaksanakannya.

Jadi, sekiranya semuanya berjalan lancar dan menerima sokongan mencukupi, kita mungkin melihat penawaran iPhone dengan USB-C pada masa akan datang.

iPhone Nirwayar

Namun, pada masa yang sama, Apple juga mungkin melihat kepada alternatif dengan penawaran iPhone tanpa sebarang port, dan memfokuskan kepada pengecasan berasaskan nirwayar – sekaligus mengatasi keperluan yang ditetapkan oleh Kesatuan Eropah ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd