Carian
Penutupan Kilang Pembuatan Komponen Semikonduktor Di Malaysia Menyebabkan Pasaran Global Menghadapi Isu Bekalan
September 27, 2021 Nazrin

Berkaitan dengan isu bekalan cip global, nampaknya cip pemprosesan bukan satu-satunya jenis cip yang dilihat mempunyai masalah bekalan global yang serius. Komponen semikonduktor lain seperti transistor, kapasitor, perintang dan sebagainya juga dilihat menghadapi masalah yang sama, dan boleh dikatakan lebih serius berbanding dengan masalah cip pemprosesan.

50 peratus daripada bekalan global komponen semikonduktor ini dilihat dibuat dari sejumlah syarikat-syarikat Jepun yang mempunyai kilang-kilang pembuatan di Malaysia dan Indonesia, termasuklah Chemi-Con, Nichicon and Rubycon yang dilihat telah ditutup pada bulan Julai dan Ogos yang lalu, yang menyebabkan terputusnya bekalan pengeluaran komponen-komponen ini yang agak teruk.

Secara lazimnya, permintaan untuk komponen-komponen ini boleh dipenuhi oleh syarikat-syarikat ini dalam masa sekitar enam minggu, tetapi oleh kerana penutupan tersebut, khususnya dalam keadaan hari ini dimana permintaan komponen-komponen ini dilihat sangat diperlukan sekarang, tunggakan permintaan dilihat hanya boleh dipenuhi dalam masa enam bulan akan datang selepas pembukaan semula kilang-kilang ini.

Oleh kerana permintaan dan bekalan yang tidak mencukupi ini, syarikat-syarikat pembuat semikonduktor di Taiwan dan China telah memperlihatkan peningkatan dari segi permintaan, tetapi ia juga dikatakan bahawa pembangun-pembangun peranti masih mahukan komponen-komponen yang dibangunkan oleh syarikat-syarikat seperti Nichicon dan Rubycon.

Masalah bekalan komponen semikonduktor ini dijangka akan berterusan sehingga tahun hadapan, khususnya apabila syarikat-syarikat ini akan perlu bekerja lebih masa dalam masa terdekat untuk memenuhi permintaan sedia ada untuk komponen semikonduktor premium yang dibangunkan oleh kilang-kilang tempatan ini.

Sumber: DigiTimes

Komen