Cari @ Amanz

Intel dijangka akan melancarkan siri kad grafik Intel Arc Alchemist mereka pada awal tahun hadapan sebagai pencabar baru kepada duopoli pasaran kad grafik yang dipegang oleh AMD dan juga NVIDIA. Sebagai model pertama kad grafik ini, siri kad grafik ini dijangka akan hadir dengan kemampuan untuk menandingi model kad grafik AMD Radeon RX 6700XT dan jug aNVIDIA GeForce RTX 3070 dan RTX 3070 Ti.

Terkini, beberapa tirisan maklumat mengenai kad-kad grafik ini diperlihatkan melalui Moore’s Law is Dead, yang mana ia dijangka kad grafik ini akan hadir dengan tiga penawaran SKU. Ini termasuklah kad-kad grafik dengan 512, 384, dan 128 Execution Units, yang akan menetapkan prestasi kad-kad grafik ini.

Model Arc Alchemist dengan 512 Execution Units dijangka akan menandingi kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3070, manakala dua model dengan 384 dan 128 Execution Units dijangka akan menandingi kad-kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti dan RTX 3060.

Satu lagi butiran ialah mengenai penamaan kad grafik ini. Apabila model-model kad grafik ini dilancarkan kelak, ia akan menggunakan nama Intel Arc-axxx, yang mana dibelakang nama model ‘a’ tersebut ialah siri nama untuk model kad grafik khusus. Penggunaan nama model ‘a’ ialah untuk menandakan bahawa ia adalah kad grafik siri Alchemist. Ia dijangka apabila Battlemage diperkenalkan kelak, Intel akan menukar nama model kad grafik kepada ‘b’ pula.

Intel dijangka akan memperlihatkan siri kad grafik Intel Arc Alchemist ini secara rasmi di acara Consumer Electronics Show yang akan berlangsung pada tahun hadapan.

Sumber: VideoCardz (1),(2)

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd