Kilang Pembekal Komponen Apple Di China Ditutup Sementara Kerana Undang-Undang Penggunaan Elektrik Baru

Diterbitkan pada Sep 27, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dikala pelbagai syarikat teknologi sedang membangunkan produk-produk baru mereka, kerajaan China dilaporkan baru-baru ini telah memperkenalkan undang-undang mengenai penggunaan elektrik perindustrian yang telah memaksa sejumlah kilang-kilang untuk ditutup selama beberapa hari kebelakangan ini.

Reuters melaporkan bahawa kerajaan China baru-baru ini telah memperkenalkan undang-undang baru ini untuk mengetatkan pelepasan gas karbon dioksida dan karbon monoksida ke udara untuk mengurangkan kadar pencemaran udara di pelbagai kawasan di negara tersebut.

Satu lagi sebab ialah bekalan batu arang yang semakin berkurangan di China, dan ini menyebabkan kerajaan tersebut juga dilihat cuba untuk mencari bekalan tenaga alternatif dalam masa terdekat ini.

Ini bermakna bahawa sejumlah kilang-kilang di negara tersebut terpaksa ditutup selama beberapa hari untuk menentukur semula sistem pengilangan mereka supaya mereka mengikuti undang-undang baru ini.

Diantara kilang-kilang yang terkesan akibat undang-undang baru ini ialah seperti Unimicron Technology Corp. Eson Precision Ind dan Concraft Holding, yang masing-masing membekalkan komponen dalaman untuk peranti iPhone terbaru setiap tahun.

Walaupun begitu, kilang-kilang ini mengatakan bahawa mereka mempunyai stok komponen yang mencukupi untuk keperluan menyiapkan pembinaan peranti-peranti siri Apple iPhone 13 yang terbaru, jadi penutupan ini tidak akan memberi sebarang kesan kepada pelancaran peranti terbaru Apple itu.

Dunia kini dilihat semakin bergerak ke arah penggunaan tenaga lestari, dan China, salah satu negara yang dilihat paling banyak menggunakan tenaga fosil juga sedang bergerak kearah penggunaan tenaga yang tidak begitu menjejaskan persekitaran, walaupun banyak industri berasaskan teknologi dilihat semakin pesat membangun di negara tersebut.

Sumber: Reuters

komen


© Amanz / 2023 Kami