Cari @ Amanz

Jika anda mengikuti perkembangan berita diantara Apple, Google dan Epic Games, anda pastinya tahu bahawa ada banyak yang boleh diperkatakan mengenai isu-isu monopoli pasaran oleh pengelola gudang digital ini dalam cara mereka menawarkan aplikasi-aplikasi.

Microsoft, yang dilihat sedang sibuk dengan pelancaran sistem operasi terbaru mereka, Windows 11 hari ini mengesahkan bahawa mereka akan membenarkan syarikat parti ketiga untuk membuka kedai digital mereka sendiri melalui Microsoft Store.

Ini bermakna bahawa Microsoft akan membenarkan syarikat-syarikat luar untuk memuat-naik aplikasi gudang digital mereka sendiri ke Microsoft Store dimana ia boleh dimuat-turun dan dipasang secara rasmi. Buat masa ini, Microsoft mengatakan bahawa dua syarikat yang akan memperkenalkan aplikasi gudang digital mereka sendiri termasuklah Amazon dan juga Epic Games Store.

Microsoft Store merupakan gudang digital untuk sistem operasi Windows dimana pengguna boleh memuat-turun aplikasi-aplikasi yang dibangunkan dengan selamat dan tanpa was-was. Perkembangan terbaru ini dilihat cukup menarik, khususnya dikala syarikat-syarikat seperti Apple dan Google dilihat terpaksa membenarkan syarikat-syarikat ini untuk memperkenalkan fungsi yang sama pada platform mereka.

Malah, Microsoft dilihat akan menawarkan sokongan rasmi untuk pelayar web parti ketiga juga seperti Opera dan Yandex pada gudang digital mereka.

Microsoft nampaknya terbuka untuk menyokong pasaran terbuka ini, dan ia mungkin untuk memastikan orang ramai kekal menggunakan sistem operasi mereka, tetapi pada hemat kami ini adalah langkah yang cukup baik sekali.

Sumber: Windows Blog

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd