Carian
Kerajaan Taiwan Berkata Bantuan Malaysia Diperlukan Untuk Menyelesaikan Isu Bekalan Komponen Elektronik Dan Semikonduktor Global
October 1, 2021 Nazrin

Dalam beberapa minggu ini, kami ada melaporkan beberapa kali bahawa kilang-kilang pembuat komponen elektronik di Malaysia adalah diantara yang paling penting di dunia, dan isu mereka dimana kilang-kilang ini terpaksa ditutup sementara untuk mengurangkan wabak COVID-19 yang menular sehingga 20 ribu kes sehari beberapa bulan yang lalu.

Taiwan boleh dikatakan negara yang paling penting hari ini untuk pengeluaran cip semikonduktor, komponen logam dan sebagainya, dan kerajaannya baru-baru ini dilihat mengumumkan bahawa bantuan Malaysia sangat diperlukan untuk memastikan bahawa saluran untuk komponen-komponen elektronik ini dapat disalurkan ke pasaran global dengan lancar.

Ini adalah kerana walaupun Taiwan merupakan negara pengeluar komponen cip semikonduktor terbesar di dunia, Malaysia adalah rumah kepada syarikat-syarikat seperti STMicroelectronics dan Infineon yang terlibat dalam sektor pengujian dan pembungkusan komponen-komponen ini secara besar-besaran.

Semikonduktor Cip

Walaupun sebagai negara pengeluar komponen elektronik terbesar di dunia, Taiwan tidak mempunyai kemampuan menguji dan pembungkusan komponen seperti Malaysia. Laporan Reuters mengatakan bahawa 7 peratus daripada sumber komponen semikonduktor global memasuki pasaran Malaysia sebelum ia dipasarkan ke negara-negara lain.

Dalam pada itu, 13 peratus daripada bekalan komponen elektronik global melalui proses ujian dan pembungkusan di sini, dan penutupan pelbagai jenis kilang ini menyebabkan penghentian pengeluaran bekalan komponen elektronik ke syarikat-syarikat pembangunan peranti dan automotif dunia.

Kilang-kilang ini, yang kebanyakannya terpaksa ditutup sepanjang pertengahan tahun ini, dilaporkan telah dibuka semula sejak awal September ini, yang selari dengan penurunan dari segi kes positifi COVID-19 tempatan, dan produksi dilihat telah kembali sekitar 80 peratus daripada kapasiti awal.

Dengan penurunan kes-kes COVID-19 yang diperlihatkan kebelakangan ini, ia dijangka bahawa kilang-kilang ini boleh kembali beroperasi pada kapasiti maksima tidak lama lagi, dan lambakan komponen elektronik ini dapat dihantar ke syarikat-syarikat teknologi yang sangat memerlukannya tidak lama lagi,

Sumber: Reuters

Komen