Carian
Corsair Xeneon Ialah Paparan Skrin Gaming Dengan Resolusi 1440p, Sokongan FreeSync, G-Sync, Kadar Segar Semula 165Hz
October 1, 2021 Nazrin

Corsair ialah sebuah jenama yang cukup terkenal untuk pelbagai jenis komponen dan aksesori komputer khususnya mereka yang berada dalam hobi membina komputer mereka sendiri.

Terkini, jenama tersebut dilihat telah memperkenalkan sebuah produk dalam kategori baru untuk mereka, iaitu paparan skrin gaming. Paparan ini dinamakan Corsair Xeneon 32QHD165 dan ia hadir dengan paparan IPS LED Quantum Dot bersaiz 32 inci dengan resolusi QHD 2560×1440 dengan kadar segar semula 165Hz.

Bukan itu sahaja, sebagai sebuah paparan gaming premium, ia turut hadir dengan teknologi paparan AMD FreeSync dan NVIDIA G-SYNC yang menjanjikan pengalaman gaming yang mendalam dan tiada cacat cela khususnya mengenai isu screen-tearing dimana kadar segar semula paparan tidak selari dengan penghantaran data daripada kad grafik yang menyebabkan isu carikan skrin.

Paparan skrin Corsair Xeneon ini juga mempunyai olahan warna yang agak jitu, dimana ia boleh memperlihatkan julat warna Adobe RGB dan sRGB 100 peratus dan 98 peratus daripada gamut warna DCI-P3. Bagi mereka yang suka menonton kandungan video melalui perkhidmatan penstriman video popular, paparan Corsair Xeneon ini juga hadir dengan nilai kecerahan setinggi 400 nit.

Ia juga hadir dengan sokongan untuk perisian pengawalan peranti Corsair iCue dan juga pengawal peranti Elgato yang memudahkan pengubahsuaian tetapan apabila peranti tersebut diselarikan dengan paparan ini.

Paparan skrin Corsair Xeneon ini kini tiba di pasaran-pasaran terpilih seperti Amerika Syarikat dan Eropah pada harga $800 (~RM3200) buat masa ini. Setakat ini ia masih tidak diketahui lagi sekiranya paparan ini akan memasuki pasaran tempatan seperti pelbagai aksesori Corsair yang lain.

Komen