Cari @ Amanz

Intel dijangka akan memperlihatkan siri kad grafik desktop mereka pada tahun hadapan, tetapi dari segi pelancaran produk, oleh kerana kekurangan bahan mentah, ia dilhat bahawa siri kad grafik ini hanya akan mula dipasarkan sekitar suku kedua tahun 2022.

Intel Arc Alchemist Reference 1

Moore’s Law is Dead, laman YouTube yang sering memperlihatkan rekaan awal komponen-komponen komputer terbaru baru-baru ini telah memperlihatkan olahan reka bentuk rujukan yang akan digunakan oleh syarikat-syarikat pembuat kad grafik yang lain.

Menurut pemilik laman web tersebut, imej olahan yang diperlihatkan ini boleh dikatakan cukup tepat, berdasarkan memori beliau yang telah melihat sendiri rupa kad grafik tersebut, dan telah meminta seorang pengolah grafik 3D untuk mengolah rekaan kad grafik tersebut.

Dari imej yang diperlihatkan, kad grafik ini mempunyai rekaan setebal dua slot pengembangan PCIe, menggunakan satu palam lapan pin dan satu palam enam pin kuasa PCIe dan hadir dengan tiga palam DisplayPort dan satu palam HDMI.

Spesifikasi rasmi untuk kad grafik ini tidak diketahui lagi, tetapi ia sudahpun disahkan bahawa cip pemprosesan grafik Arc Alchemist ini akan dikilangkan menggunakan proses 6nm oleh TSMC.

Intel juga dijangka akan memperkenalkan beberapa model SKU dengan kemampuan grafik berbeza sesuai untuk pelbagai jenis pengguna yang mahu mendapatkan kad grafik kelas desktop untuk komputer-komputer mereka apabila ia dilancarkan kelak.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd