Pil Covid-19 Merck Mengurangkan Kematian dan Hospitalisasi Sehingga 50% – Malaysia Dalam Perbincangan Menggunakannya

Diterbitkan pada Okt 4, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pil Covid-19 keluaran Merck telah melepasi ujian klinik peringkat ketiga dengan laporan menunjukkan ia berkesan mengurangkan kematian dan hospitalisasi sehingga 50% pada pesakit Covid-19. Pesakit diberikan dua biji pil Molnupiravir untuk dimakan selepas disahkan positif. Kerana keputusan ujian yang sangat baik, Merck kini sedang memohon FDA untuk digunakan untuk sebab kecemasan.

Dalam ujian melibatkan 775 kohort, hanya 7.3% penerima Molnupiravir dimasukkan ke hospital berbanding 14.1% yang mengambil plasebo. Lebih menarik ialah tiada penerima Molnupiravir meninggal dunia berbanding lapan dalam kumpulan yang hanya menerima plasebo.

Molnupiravir ialah ubat antiviral yang memperkenalkan kesilapan dalam proses replikasi virus yang menyebabkan jumlahnya tidak bertambah dalam tubuh pesakit Covid-19. Proses mutegensis maut ini menyebabkan jumlah virus berkurangan di dalam tubuh sekaligus membuatkan ia tidak akan menyebabkan simptom yang teruk muncul pada tubuh pesakit.

Pada asalnya Molnupiravir dibangunkan sebagai ubat menentang influenza tetapi diubah oleh Merck sebagai ubat menantang Covid-19 yang pesakit yang sudah dijangkiti. Malaysia adalah antara negara terawal mengesakan dalam perbincangan untuk membeli Molnupiravir bersama dengan of Amerika Syarikat, Britain, Korea Selatan, dan Thailand. Yang menjadi isu sekarang ialah kos rawatan lengkap Molnupiravir untuk setiap pesakit ialah $700 (~RM3900) seorang yang jauh lebih mahal berbanding kos pemberian vaksin sekarang.

Sumber Reuters, Merck

komen


© Amanz / 2022 Kami