Cari @ Amanz

Jika anda seorang gamer yang sering mencari aksesori-aksesori permainan komputer dan video yang terbaru, anda pasti mengenali syarikat pembuat aksesori gaming SteelSeries yang cukup terkenal untuk tetikus, papan kekunci dan fon kepala kelas gaming mereka.

Reuters baru-baru ini melaporkan bahawa GN Store Nord, syarikat pembuat alat pendengaran dari Denmark mengesahkan bahawa mereka telah mengambil-alih syarikat tersebut pada nilai $1.25 bilion (RM4.9 bilion) daripada pemilik jenama tersebut, Axcel, iaitu sebuah syarikat ekuiti swasta yang juga berasal dari Denmark.

GN Store Nord, melalui jenama GN Audio mereka dilaporkan mahu memasuki pasaran audio gaming, dan selepas melakukan penyelidikan pasaran, telah mengesahkan bahawa pengambilalihan jenama SteelSeries adalah yang terbaik untuk membantu mereka memasuki pasaran tersebut, khususnya kerana mereka juga mempunyai pangkalan utama di Denmark.

Pengambil-alihan ini dijangka akan perlu melalui proses pengesahan oleh badan-badan Kesatuan Eropah terlebih dahulu sebelum ia disahkan, yang dijangka akan dimeterai sekitar awal tahun hadapan.

Sumber: Reuters

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd