Cari @ Amanz

Dengan pelancaran siri CPU Intel generasi ke-12 Alder Lake, kita akan dapat melihat siri CPU dan papan induk kelas pengguna pertama yang akan menyokong teknologi penghantaran data PCIe 5.0 yang dilihat dapat melangkaui kadar penghantaran data PCIe 4.0 sebanyak beberapa kali ganda.

Walaupun begitu, kumpulan PCI SIG yang menyelia piawaian teknologi PCIe baru-baru ini mengesahkan bahawa mereka sedang dalam proses draf terakhir untuk teknologi penghantaran data PCIe 6.0. Piawaian teknologi tersebut kini berada dalam versi 0.9, dan apabila ia disahkan kelak, dan bertukar kepada versi 1.0, perkakasan yang digunakan pada versi sebelum ini akan disokong juga.

Dari segi kelajuan penghantaran data, PCI SIG mengatakan bahawa PCIe 6.0 mempunyai kadar penghantaran data sepantas 128GB/s, berbanding dengan PCIe 5.0 pada 14GB/s dan PCIe 4.0 pada 64B/s.

Penggunaan piawaian ini dijangka hanya akan digunakan dalam implementasi komputer premium apabila ia disahkan akan tiba untuk sektor pengguna. Ia menggunakan sebuah komponen yang dinamakan PAM-4, ataupun

Ia menggunakan teknologi Pulse Amplitude Modulation-4 yang secara lazimnya digunakan dalam implementasi teknologi penghantaran data seperti GDDR6X yang dilihat dalam kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3080 atau RTX 3090 dan juga penghala dan modem dengan kadar penghantaran data yang tinggi, melangkaui 100GbE.

Jadi apabila ia diperkenalkan kelak, perkakasan komputer yang hadir dengan teknologi PCIe 6.0 ini akan mempunyai tanda harga yang sangat tinggi sekali.

Setakat ini ia tidak diketahui lagi bilakah format PCIe 6.0 ini akan diperkenalkan secara rasmi, tetapi PCI SIG sekali lagi mengatakan bahawa format penghantaran data ini akan hadir dengan ciri sokongan ke-belakang untuk perkakasan-perkakasan storan yang lain.

Sumber: Tom’s Hardware

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd