TSMC Didesak Kerajaan Amerika Untuk Mendedahkan Senarai Klien Mereka Melalui Soalan Penyelidikan Pasaran

Diterbitkan pada Okt 8, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Taiwan Semiconductor Manfufacturing Company, atau lebih dikenali sebagai TSMC ialah syarikat pembuat cip semikonduktor paling penting di dunia, yang bertanggungjawab untuk mengilangkan cip-cip pemprosesan untuk sejumlah besar jenama-jenama teknologi dan automotifi di dunia.

Industri automotif Amerika Syarikat dilihat terkesan teruk akibat kekurangan bekalan cip semikonduktor ini, dan ia dilaporkan bahawa kerajaan tersebut sedang mencari jalan untuk meningkatkan bekalan komponen tersebut. Akan tetapi, diantara cara-cara yang mereka gunakan dilihat tidak begitu menyenangkan beberapa pihak.

TSMC ialah diantara beberapa syarikat yang baru-baru ini diberi soalan penyelidikan pasaran oleh kerajaan tersebut untuk menentukan apakah isu-isu yang membelenggu syarikat-syarikat seperti mereka dalam isu pengeluaran cip semikonduktor ini.

TSMC mendedahkan bahawa sejumlah daripada soalan-soalan yang dikemukakan oleh kerajaan Amerika Syarikat meminta syarikat-syarikat ini untuk mendedahkan nama-nama klien dan jumlah komponen yang dibeli oleh mereka. Jurucakap TSMC berkata bahawa kebanyakan maklumat yang diminta memaksa TSMC untuk memberitahu kerajaan tersebut nama-nama dan bekalan cip yang dijual kepada klien-klien mereka.

Kerajaan Taiwan dijangka akan membantu TSMC dalam memberitahu kerajaan Amerika Syarikat bahawa maklumat yang diminta oleh mereka hanya akan mendedahkan rahsia-rahsia TSMC secara membuta-tuli, dan akan merosakkan kedudukan syarikat tersebut sebagai pembuat cip semikonduktor nombor satu di dunia, dan mengurangkan kepercayaan terhadap syarikat itu.

Sumber: Tom’s Hardware

komen


© Amanz / 2022 Kami