Butiran Spesifikasi Palam Kuasa PCIe 5.0 Tertiris – Satu Palam Dengan Kebolehan Untuk Mengalirkan 600W Tenaga

Diterbitkan pada Okt 11, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dengan pengenalan teknologi penghantaran data PCIe 5.0 yang akan diperlihatkan melalui siri cip pemprosesan Intel generasi ke-12 Alder Lake tidak lama lagi, PCI-SIG, kumpulan di sebalik pengesahan piawaian PCI dilihat sedan membangunkan sebuah piawaian pengaliran kuasa baru untuk kad-kad grafik yang bakal memanfaatkan teknologi PCIe 5.0 di masa akan datang.

Igor’s Lab baru-baru ini telah meniriskan sejumlah maklumat mengenai piawaian palam kuasa PCIe 5.0 yang terbaru yang dinamakan 12VHPWR yang hadir dengan 12 pin untuk aliran kuasa, dan empat pin tambahan untuk tujuan isyarat daripada bekalan kuasa ke kad grafik yang menggunakannya.

Dari segi pengaliran kuasa, Igor’s Lab juga mengatakan bahawa satu kabel palam kuasa PCIe 5.0 ini mampu mengalirkan sebanyak 600W kuasa, yang cukup berkuasa untuk menggerakkan kad-kad grafik seperti NVIDIA GeForce RTX 3070 dan RTX 3080 tanpa masalah.

Jika anda ingat, NVIDIA turut melancarkan sebuah format palam kuasa dengan 12-pin juga apabila siri kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3080 dan RTX 3090 mereka dilancarkan yang diperlihatkan pada kad grafik rekaan rujukan mereka. PCI-SIG nampaknya menggunakan rekaan yang serupa, tetapi piawaian yang ditetapkan akan digunakan oleh pembuat kad grafik dan bekalan kuasa di masa akan datang supaya ia kurang merungsingkan pihak pembangun komputer.

Buat masa ini ia tidak diketahui lagi bilakah piawaian palam kuasa PCIe 5.0 ini akan diperkenalkan secara rasmi, tetapi kami menjangkakan apabila syarikat-syarikat seperti AMD dan NVIDIA memperkenalkan kad-kad grafik PCIe 5.0 mereka kelak. Terdapat juga ura-ura yang mengatakan bahawa kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti ialah kad grafik pertama yang akan memperkenalkan palam kuasa ini.

Sumber: Igor’s Lab

komen


© Amanz / 2022 Kami