Ini Adalah Latar Masa Kemaskini ColorOS 12 Berasaskan Android 12 Untuk Peranti Oppo

Diterbitkan pada Okt 11, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Oppo secara rasminya mengumumkan kemaskini ColorOS 12 untuk pengguna Global. Ia dibina berasaskan sistem operasi Android 12 dan bakal diedarkan pada lebih 110 model telefon pintar Oppo di seluruh dunia. Oppo juga telah melancarkan versi beta untuk model Find X3 Pro 5G di beberapa negara seperti Indonesia, Thailand dan Malaysia. Seiring dengannya, jenama ini turut berkongsi latar masa pengedaran kemaskini ini untuk peranti lain sepanjang tahun ini dan 2022.

Secara amnya, ColorOS 12 membawakan pelbagai ciri serba baharu yang dipertingkatkan bagi penggunaan keseluruhan lebih baik. Rekaan antaramuka direka semula dan kelihatan lebih kemas dengan penggunaan rekaan ikon serta elemen warna yang menarik. Selain daripada itu, fungsi Always-On Display turut mempunyai corak-corak serba baharu. Di samping, sistem yang menyokong sehingga 67 bahasa berbeza bagi memudahkan penggunaan semua. Peningkatan pada sokongan tetapan warna skrin juga kini lebih baik yang mana sesuai untuk semua pengguna.

Seterusnya, Oppo turut mengembalikan fungsi mencipta animasi avatar 3D seakan Memoji, Animoji, Mimoji yang diberi nama – Omoji. Ia akan hadir untuk pengguna global buat pertama kalinya. Bukan itu sahaja, ColorOS 12 juga mempunyai sentuhan yang lebih responsif melalui peralihan animasi yang lebih lancar. Di mana, Oppo menggunakan enjin animasi tersendiri Quantum Animation Engine yang mempunyai lebih 300 animasi.

Kemudian, ColorOS 12 juga menerima perlindungan keselamatan yang dipertingkatkan. Ia kini dilengkapi sejumlah fungsi yang diperkenalkan oleh Google – misalnya seperti papan pemuka privasi, indikasi penggunaan kamera serta mikrofon, butang khusus untuk menyahaktifkan kamera atau mikrofon dan sebagainya. Tidak ketinggalan, ColorOs 12 turut dilengkapi ciri memfokuskan produktiviti seperti PC Connect, seakan yang Realme dan Huawei tawarkan pada pengguna Realmebook dan MateBook.

Sumber : Oppo

komen


© Amanz / 2023 Kami