Cari @ Amanz

Beberapa tahun lalu, Acer melancarkan siri komputer riba ConceptD untuk memperkenalkan siri komputer riba yang memfokuskan kepada keperluan dan kehendak golongan profesional kreatif yang menggabungkan rekaan komputer riba minimalis dan spesifikasi dalaman yang berkuasa.

Terkini, Acer dilihat telah membangunkan sebuah komputer riba khusus untuk profesional kreatif yang membangunkan kandungan 3D, iaitu Acer ConceptD 7 SpatialLabs Edition. Komputer riba ini bukan sahaja hadir dengan rekaan profesional yang terkenal melalui model ConceptD, tetapi juga dimuatkan dengan komponen-komponen yang cukup berkuasa untuk pengguna mereka dan mengolah kandungan 3D stereoskopik.

Model Acer ConceptD 7 SpatialLabs ini hadir dengan paparan skrin LCD bersaiz 15.6 inci dengan resolusi 3840 x 2160 dalam mod 2D dan 1920 x 2160 dalam mod 3D. Bukan itu sahaja, teknologi SpatialLabs ini bermakna bahawa komputer riba ini hadir dengan kebolehan untuk melihat kandungan 3D tanpa memerlukan kaca mata 3D, yang merupakan salah satu teknologi baru yang dibangunkan oleh pihak Acer SpatialLabs.

Dari segi spesifikasi dalaman, ConceptD 7 SpatialLabs Edition ini dikuasakan oleh CPU Intel Core i7-11800H, memori DDR4 sehingga 64GB dan juga storan SSD NVMe sebesar 2TB. Dari segi penawaran grafik, komputer riba ini dilengkapi dengan pilihan kad grafik sehingga NVIDIA GeForce RTX 3080.

Gimik utama komputer riba ini hadir melalui kamera stereo yang boleh menjejak mata dan pergerakan kepala pengguna untuk menunjukkan imej dalam mod 3D stereoskopik. Teknologi pengolahan grafik masa nyata terbina juga membolehkan komputer riba ini untuk mengolah imej 3D tersebut tanpa memerlukan pengguna untuk memakai cermin mata 3D.

Perisian SpatialLabs juga dilihat menyokong pelbagai jenis fail 3D yang membolehkannya untuk menukar model 3D sedia ada kepada model 3D stereoskopik yang boleh dilihat terus oleh pengguna dengan cepat dan mudah. Acer juga mengatakan bahawa komputer riba ini boleh disambungkan kepada paparan skrin 2D biasa, manakala paparan skrin komputer riba ConceptD 7 SpatialLabs ini boleh digunakan untuk melihat kandungan dalam mod 3D stereoskopik.

Acer mengatakan bahawa komputer riba Acer ConceptD 7 SpatialLabs akan ditawarkan di pasaran global pada lewat Disember dan awal tahun 2022 pada masa yang akan diumumkan kelak, dengan tanda harga bermula 3599 Euro.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd