Cari @ Amanz

Bagi mereka yang sedang bercadang mahu membina komputer desktop untuk tujuan gaming, tetapi tidak begitu kisah mengenai perkara seperti resolusi dan tetapan yang tinggi, AMD telah melancarkan model kad grafik terbaru mereka, iaitu AMD Radeon RX 6600.

Kad grafik ini dibina berdasarkan kad grafik yang dilancarkan sebelum ini, iaitu AMD Radeon RX 6600XT yang dilihat sebagai kad grafik terbaik untuk gaming pada resolusi Full HD dengan tetapan yang tinggi. Perbezaan diantara kedua-dua kad grafik tersebut dapat dilihat dari segi kelajuan GPU, jumlah teras yang hadir dan juga jenis memori yang digunakan.

AMD Radeon RX 6600 ini menggunakan cip pemprosesan Navi 23XL sama yang digunakan dalam model 6600XT, tetapi hadir dengan 1792 teras grafik berbanding dengan 2048 teras grafik pada model sebelum ini. Ia juga menggunakan 8GB memori GDDR6 yang sama, tetapi dengan kelajuan memori 14Gbps berbanding dengan 16Gbps pada 6600XT.

Kelajuan kad grafik RX 6600 juga diperlihatkan pada 2044MHz dalam Game Mode dan 2491MHz apabila dilewahjam, yang sedikit lebih perlahan berbanding dengan RX 6600XT. Akan tetapi, sebagai gantian, kad grafik ini dilihat menggunakan tenaga yang lebih rendah, pada tahap 132W sahaja berbanding dengan 165W pada model XT.

Perbandingan turut dibuat dengan siri kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3060, yang mempelihatkan skor gaming yang lebih kurang sama ataupun kad NVIDIA memintas kad RX 6600 ini, tetapi AMD memperlihatkan juga bahawa AMD mempunyai kelebihan dari segi penjimatan kuasa apabila menggerakkan permainan pada tetapan yang sama.

Walaupun begitu, kad grafik ini memperlihatkan prestasi gaming yang cukup hebat pada resolusi Full HD dan tetapan campuran sederhana dan tinggi, dengan kadar segar semula melangkaui 60FPS.

AMD mengatakan bahawa kad grafik ini akan mula ditawarkan di pasaran global pada harga bermula $329 (~RM1300), bergantung kepada pembangun kad-kad grafik seperti ASUS, MSI, GIGABYTE dan sebagainya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd