Cari @ Amanz

Tidak lama lagi, AMD dijangka akan melancarkan siri cip pemprosesan komputer riba AMD Ryzen 6000 mereka yang menggabungkan teras AMD Zen 3 dan juga cip pemprosesan grafik RDNA 2 untuk siri komputer riba mereka. Akan tetapi, ia juga dilaporkan bahawa pada penghujung tahun hadapan, AMD mungkin akan memperlihatkan siri cip pemprosesan berdasarkan cip pemprosesan AMD Zen 4 yang sedikit lebih menarik.

Siri cip pemprosesan berdasarkan AMD Zen 4 untuk desktop yang dinamakan Raphael-H dijangka akan dilancarkan kelak, yang akan hadir dengan sokongan untuk teknologi-teknologi baru seperti DDR5 dan juga PCIe 5.0, bersama-sama dengan penambahan jumlah teras yang ditawarkan dalam sebuah pakej CPU mereka.

Menariknya, beberapa laporan juga mengatakan bahawa perkara sama akan berlaku untuk siri cip pemprosesan AMD siri 7000, dimana ia dijangka bahawa model siri CPU AMD Ryzen 7000 tertinggi akan hadir dengan sebanyak 16 teras fizikal, yang kami jangkakan akan hadir melalui siri AMD Ryzen 9 mereka.

Ia turut dikatakan bahawa siri cip pemprosesan Raphael-H ini adalah variasi CPU yang berdasarkan cip pemprosesan kelas desktop AMD yang akan dilancarkan. Malah, AMD dilihat akan melancarkan APU Phoenix mereka, yang juga akan menggunakan teras AM4, tetapi dibina khusus untuk kelas komputer riba, dan akan dimuatkan dengan cip pemprosesan grafik RDNA2 yang cukup berkuasa.

Ia tidak diketahui lagi apakah niat AMD untuk melancarkan siri cip pemprosesan ini, tetapi berdasarkan kemampuannya, kami jangkakan ia adalah untuk mereka yang mahukan kuasa pemprosesan yang jauh lebih tinggi didalam peranti dengan rekabentuk yang lebih mudah untuk dibawa kemana-mana.

Sumber: VideoCardz

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd