Cari @ Amanz

Kingston ialah sebuah jenama yang tidak asing lagi apabila bercakap mengenai produk storan digital mereka. Dari cakera keras ke storan SSD dan storan SD dan MicroSD, mereka mempunyai pilihan yang cukup banyak untuk pelbagai jenis pengguna.

Bagi mereka yang sedang mencari storan berkapasiti dan berkelajuan tinggi, syarikat tersebut baru sahaja melancarkan model SSD PCIe 4.0 terbaru mereka yang dinamakan Kingston KC3000 yang hadir dengan kelajuan pembacaan dan penulisan data setinggi 7000MB/s.

Hadir dalam kapasiti 500GB, 1TB, 2TB dan 4TB. storan ini boleh digunakan dalam komputer yang menyokong piawaian sambungan PCIe 4.0, atau boleh digunakan untuk menaiktarafkan storan dalaman konsol Sony PlayStation 5 anda, jika anda memilikinya.

Ia menggunakan NAND 3D TLC yang membolehkan cip-cip storan ini ditindih diatas satu sama lain untuk meningkatkan kapasiti storan

Untuk mengekang isu pemanasan yang secara lazimnya diperlihatkan pada SSD kelas PCIe 4.0, SSD KC3000 ini juga dilengkapi dengan penutup penyejuk yang diperbuat daripada graphene untuk mengurangkan suhu pada cip-cip IC yang terbina pada SSD tersebut. Ini sedikit sebanyak akan memanjangkan hayat

Buat masa ini, SSD Kingston KC3000 PCIe 4.0 ini hanya ditawarkan di pasaran-pasaran terpilih buat masa ini, dan akan hadir untuk pasaran Malaysia pada tarikh yang akan diumumkan kelak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd