Cari @ Amanz

Masalah yang berlaku sekarang ialah gambar yang dimuat naik ke atas talian kemudian akan dipaparkan dalam carian Google Images. Ia kemudiannya digunakan tanpa kebenaran kerana ramai percaya dengan tahyul bahawa gambar di Google boleh digunakan tanpa kebenaran. Isu menjadi semakin serius apabila gambar individu bawah umur turut muncul tanpa kebenaran.

Memandangkan individu bawah umur tidak boleh memberikan kebenaran mengikut undang-undang, Google kini membenarkan mereka memohon untuk membuang imej dari dipaparkan dalam carian Google Images. Sebuah laman khas diterbitkan oleh Google memberikan kriteria gambar yang boleh dipadam bersama dengan pautan untuk melakukan permohonan. Individu hanya perlu memberikan URL carian, kata kunci yang menyebabkan gambar muncul dan imej yang ingin dibuang.

Google kemudian akan memproses permohonan dan individu yang berjaya akan diberikan notifikasi selepas imej dibuang. Pembuangan gambar hanya boleh dilakukan oleh individu bawah 18 tahun. Sekiranya anda kini dewasa dan ingin membuang gambar anda ketika bawah umur, permohonan tidak akan dilayan pada waktu ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd