Dell Latitude Rugged Ialah Komputer Riba Tahan Lasak Dikuasakan CPU Intel Generasi Ke-11 – Akan Tiba Di Malaysia Disember Ini

Diterbitkan pada Okt 29, 2021. oleh .

Dell ialah sebuah jenama komputer yang cukup terkenal untuk komputer riba produktiviti mereka yang secara lazimnya akan digunakan untuk kegunaan di pejabat ataupun rumah. Jenama Dell Latitude juga tergolong dalam kategori ini, tetapi terkini, Dell telah memperkenalkan siri Latitude Rugged, sebuah siri komputer riba untuk mereka yang sering bekerja di kawasan-kawasan yang mempunyai cuaca dan keadaan yang lebih mencabar.

Dua model yang diperkenalkan dalam siri ini ialah Dell Latitude Rugged 7330 Rugged dan Latitude 5430 Rugged, yang mana kedua-dua komputer riba ini dilihat sebagai dua daripada komputer riba tahan lasak yang paling padat di pasaran sekarang.

Model Latitude Rugged 7330 hadir dengan paparan 13 inci dengan resolusi Full HD, manakala Latitude Rugged 5430 hadir dengan paparan bersaiz 14 inci dengan resolusi yang sama. Kedua-dua model ini juga hadir dengan pilihan untuk menggunakan skrin sesentuh terbina.

Kedua-dua komputer riba ini juga dikuasakan oleh pilihan CPU Intel Core generasi ke-11 Tiger Lake, dimana model Latitude 5430 akan hadir dengan pilihan untuk menggunakan kad grafik NVIDIA T500 dengan memori video 4GB. Dari segi penawaran memori dan storan, kedua-dua komputer riba ini hadir dengan pilihan untuk memori DDR4 sehingga 64GB dan penawaran storan SSD NVMe dan SATA dalam pelbagai saiz storan yang diperlukan.

Rangka komputer riba ini juga dilihat hadir dengan rekaan yang boleh menyerap hentakan, dan menjaminkan keselamatan komponen-komponen didalamnya. Walaupun begitu, komputer-komputer riba ini juga hadir dengan berat 1.97kg sahaja, membuatkannya cukup ringan untuk dibawa kemana-mana.

Dari segi ketahanan lasak, Dell Latitude 7330 Rugged hadir dengan pensijilan ketahanan debu dan air IP65, manakala Latitude 5430 Rugged hadir dengan ketahanan IP53. Dari segi ketahanan jatuh, Latitude 7330 diuji untuk tahan jatuh pada ketinggian 6 meter, manakala Latitude 5430 Rugged tahan jatuh dari ketinggian 3 meter dan suhu kawasan operasi setinggi 63 darjah Celcius dan serendah -29 darjah Celcius.

Dari segi sambungan internet, kedua-dua komputer riba ini juga hadir dengan sokongan WiFi6 dan pilihan untuk sokongan sambungan rangkaian 5G daripada modem tambahan yang boleh didapati.

Buat masa ini, tanda harga untuk komputer-komputer riba ini tidak diketahui lagi, tetapi menurut Dell Malaysia, siri komputer riba ini akan diperkenalkan di pasaran tempatan bermula bulan Disember kelak.

komen


© Amanz / 2023 Kami