Pendapatan Suku Fiskal Keempat Apple Tidak Menepati Sasaran Kerana Isu Bekalan Komponen Peranti

Diterbitkan pada Okt 29, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple mungkin syarikat teknologi paling bernilai di dunia yang memperkenalkan pelbagai jenis peranti dan perkhidmatan digital premium untuk golongan pengguna, tetapi mereka juga nampaknya tidak terlepas daripada kesan bekalan komponen yang membelenggu pelbagai syarikat-syarikat teknologi dan pembuat peranti yang lain.

CEO Apple, Tim Cook mengatakan bahawa untuk suku fiskal keempat syarikat tersebut, yang berakhir pada 25 September yang lepas, Apple tidak dapat menepati unjuran beberapa analisa industri, dimana pendapatan mereka dilaporkan sebanyak $83.4 bilion. hampir $1 bilion kurang daripada unjuran data daripada syarikat analisa Refinitiv.

iPhone 12 5G

Ia dilaporkan bahawa secara khususnya, Apple tidak menepati unjuran jualan dalam dua sektor, pertama ialah siri peranti iPhone, yang mana Apple hadir dengan jumlah jualan $38.9 bilion, kurang hampir $2 bilion berbanding unjuran Refinitiv yang meletakkannya pada tahap $41.5 bilion.

Sektor kedua ialah jualan aksesori AirPods mereka, yang mana Apple dilaporkan hadir dengan jumlah jualan $8.8 bilion, iaitu sedikit kurang berbanding $9.3 bilion unjuran Refinitiv juga.

Walaupun begitu, Apple dilihat melangkaui jangkaan pasaran dengan penjualan peranti iPad dan siri komputer desktop dan komputer riba Mac, dimana aksesori AirPods terjual sebanyak $8.3 bilion dan $9.2 bilion,

Tim Cook mengatakan jumlah jualan peranti mereka terkesan akibat bekalan cip pemprosesan yang tidak mencukupi untuk peranti-peranti iPhone lama mereka. Isu bekalan cip yang terbengkalai di Asia Tenggara dikatakan diantara sebab mengapa Apple tidak dapat menepati unjuran-unjuran pasaran pada suku fiskal keempat tahun ini. Apple turut menjangkakan bahawa jualan peranti-peranti mereka akan terkesan pada suku keempat tahun ini kerana isu yang sama.

Pada suku akan datang ini, Apple dijangka akan memperlihatkan permintaan tinggi untuk peranti-peranti siri iPhone13 dan MacBook Pro terbaru mereka yang dilengkapi dengan SoC Apple M1 Pro dan Max yang sangat berkuasa, khususnya mereka yang mahukan sebuah komputer riba berkuasa untuk tujuan produktiviti yang berkisarkan industri kreativiti yang dilihat semakin dibuka kembali.

Sumber: Reuters

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2022 Kami