Cari @ Amanz

PLUS Malaysia kini mengumumkan mereka telah mula mengaktifkan sistem RFID di sepanjang laluan Hutan Kampung ke Sungai Dua, selepas melalui fasa ujian sejak Julai 2020 yang lepas.

Menariknya, sistem RFID di tol ini turut dilengkapi dengan sistem pengecaman automatik nombor pendaftaran kenderaan atau dinamakan ANPR.

PLUS mengatakan langkah ini adalah untuk mempertingkatkan lagi kelancaran perjalanan, selain menyokong kebolehan laluan di plaza tol pada kelajuan 30km/j berbanding 20km/j di SmartTAG sebelum ini.

Pada masa yang sama, PLUS turut mengatakan ia merupakan langkah pertama ke arah lebuh raya sistem tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) – atau bahasa mudanya, laluan tol tanpa palang yang dirancang untuk masa akan datang.

Sistem ANPR adalah teknologi yang melakukan pengecaman nombor pendaftaran kenderaan melalui imej yang diambil di lorong tol untuk mengenalpasti lokasi kenderaan masuk dan keluar dari lebuh raya dengan lebih pantas dan mudah. Imej nombor pendaftaran kenderaan kemudiannya dihantar ke enjin ANPR dan Sistem Carian Pusat yang berupaya memproses imej dan memadankan Tag RFID.

Melengkapkan sistem RFID dan ANPR ini juga adalah Pusat Validasi Tol yang akan membantu membuat pengesahan maklumat kenderaan di lorong masuk secara anual yang tidak dapat dilakukan sistem ANPR secara automatik. Pusat ini juga akan memproses data untuk pengesahan maklumat kenderaan di lorong masuk menerusi imej daripada sistem ANPR.

Dengan perkembangan terbaru, sama-sama kita nantikan implementasi ANPR dengan lebih meluas lagi, dan perkembangan ke arah sistem tol bebas tol tidak lama lagi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd