Cari @ Amanz

Tidak lama lagi, ia dilihat bahawa syarikat-syarikat gergasi teknologi seperti Apple, Google, Netflix dan sebagainya telah menggunakan pelbagai jenis helah untuk mengelakkan daripada membayar cukai yang banyak kepada kerajaan, dimana ia meningkatkan keuntungan syarikat-syarikat ini, tetapi mengurangkan kadar pendapatan kerajaan-kerajaan dimana syarikat-syarikat ini beroperasi.

Kumpulan G20 terdiri daripada negara-negara seperti Amerika Syarikat, China, Russia, United Kingdom, rata-ratanya ialah kumpulan untuk jalinan kooperasi ekonomi diantara negara-negara terbesar di dunia, yang rata-ratanya berjumpa setiap tahun untuk membincangkan perihal ekonomi dunia.

Pada perjumpaan pemimpin G20 yang terbaru, kerajaan Amerika Syarikat dilihat memperkenalkan peningkatan tahap cukai asas untuk syarikat-syarikat seperti ini yang dilihat menggunakan pelbagai taktik untuk membayar kadar cukai serendah yang mungkin. Ia dijangka apabila kadar cukai baru ini diperkenalkan, kadar bayaran cukai yang perlu dilakukan oleh syarikat-syarikat besar ini mungkin setinggi $150 bilion

Pelan tersebut, setelah dipersetujui akan mula diperkenalkan seawal hari Ahad ini, dan akan dikuatkuasakan sekitar tahun 2023 kelak. Ia diharap bahawa dengan cukai tambahan yang dapat dikumpul oleh kerajaan-kerajaan, ia akan dapat membantu untuk menaiktarafkan infrastruktur dan kemudahan asas khususnya untuk kawasan-kawasan yang memerlukannya.

Sumber: BBC

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd