Cari @ Amanz

Sistem pengecaman wajah Facebook memudahkan pengguna mengesan apabila gambar atau video mereka dimuat naik ke laman media sosial nombor satu dunia. Menerusinya sistem Facebook akan memberikan saranan untuk menandakan pengguna yang wajahnya muncul dalam gambar. Hari ini Meta mengumumkan sistem pengecaman wajah Facebook akan dihentikan dalam minggu-minggu mendatang.

Dengan ini lebih 1 bilion wajah yang disimpan dalam sistem pengecaman wajah ini kemudiannya akan dipadam. Keputusan diambil selepas mengambil kira pro dan kontra meneruskan sistem pengecaman wajah yang digunakan 1/3 pengguna Facebook di seluruh dunia. Antara impak jangka pendek ialah pengguna perlu menandakan wajah teman atau saudara pada gambar serta video yang dimuat naik secara manual selepas ini.

Impak lebih besar ialah kepada sistem Automatic Alt Text (AAT) yang digunakan oleh OKU penglihatan untuk “melihat” siapakah ada di dalam gambar yang dimuat naik. Walaupun sistem pengecaman wajah tidak lagi aktif, teknologi ini masih akan dibangunkan oleh Facebook untuk tujuan lain untuk penggunaannya di masa akan datang apabila ia lebih diterima. Antara senario yang diberikan ialah menggunakannya untuk mengembalikan akaun yang digodam dan pengesahan identiti apabila melakukan transaksi atas talian.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd