Cari @ Amanz

DNB Berjaya Melakukan Ujian Integrasi 5G RAN Bersama Multi-Syarikat Telekomunikasi – Pertama Di Dunia

Oleh Aman

Link Copied!

Digital Nasional Berhad, hari ini berjaya melakukan ujian integrasi berjaya utuk 5G RAN (Radio Access Network) bersama lebih daripada syarikat penyedia telekomunikasi.

Menurut pihak DNB, mereka berjaya mengintegrasikan sebanyak lima penyedia telekomunikasi dengan berjaya ke 5G RAN mereka, dan syarikat telekomunikasi ke-6 dijangka menyusul tidak lama lagi. Namun, nama syarikat telekomunikasi yang terlibat tidak dinyatakan.

Dengan langkah integrasi ini, ia akan membolehkan perkongsian infrastruktur rangkaian dan juga penggunaan sumber spektrum, sekaligus membawa kepada kos yang lebih rendah.

DNB mengatakan, apabila rangkaian 5G kelak dilancarkan pada penghujung 2021 kelak, pengguna akhir dijangka menikmati kelajuan minima 100Mbps pada peranti 5G merekaa. Ini bermakna, pada titik paling lemah, pengguna akan menikmati kelajuan 100Mbps melalui penawaran rangkaian 5G ini.

Sebelum ini, integrasi 5G MOCN (Multi-Operator Core Network) hanya melibatkan sebanyak dua syarikat telekomunikasi sahaja, dan ini kali pertama di dunia lebih daripada dua syarikat telekomunikasi diintegrasikan bersama.

Bergerak kehadapan, sehingga 12 syarikat telekomunikasi dijangka akan dapat diintegrasikan pada tahun hadapan.

Dengan berjayanya integrasi pada hari ini, pelancaran dan pengenalan 5G bakal diadakan pada Disember kelak.


Komen ()