Cari @ Amanz

Subaru Solterra Ialah Kenderaan Elektrik Pertama Subaru – Dibangunkan Menggunakan Enjin Elektrik Toyota

Oleh Nazrin

Link Copied!

Seperti yang kami laporkan semalam, syarikat-syarikat automotif dijangka akan membelanjakan $512 bilion menjelang tahun 2030 untuk membangunkan teknologi dan infrastruktur sedia ada supaya kenderaan elektrik boleh digunakan secara meluas dan hadir dengan tanda harga mampu milik.

Subaru baru sahaja memperlihatkan kenderaan elektrik pertama mereka yang dinamakan Subaru Solterra, sebuah kenderaan SUV elektrik yang menggunakan teknologi enjin elektrik Toyota. Kenderaan ini hadir dengan kemampuan untuk dipandu sejauh 530KM dengan satu pengecasan penuh.

Subaru dilihat menggunakan teknologi Toyota kerana saiz syarikat automotif tersebut jauh lebih kecil berbanding Toyota. Untuk syarikat-syarikat automotif kecil seperti ini, mereka secara lazimnya akan bekerjasama dengan syarikat-syarikat yang lebih besar untuk memudahkan pengeluaran model-model kenderaan baru.

Dengan pengenalan kenderaan SUV elektrik ini, syarikat-syarikat seperti Subaru, Mazda dan sebagainya yang mana Toyota mempunyai pegangan dijangka akan mengeluarkan lebih banyak lagi kenderaan elektrik dalam beberapa tahun akan datang.

Dari segi pengecasan, Subaru Solterra ini hadir dengan pengecasan 150kW, yang mana ia dikatakan boleh mengecas semula bateri kenderaan ini dari kosong ke 80 peratus dalam masa setengah jam sahaja. Kenderaan SUV ini akan mula dijual terlebih dahulu di Jepun menjelang pertengahan 2022, sebelum diperkenalkan di pasaran-pasaran lain.

Sumber: Reuters


Komen ()