Cari @ Amanz

Twitter merupakan salah satu daripada sejumlah kecil platform media sosial yang hadir dengan API (antaramuka pengaturcaraan aplikasi) yang membolehkan pembangun perisian untuk membangunkan aplikasi atau perisian parti ketiga yang hadir dengan ciri-ciri tambahan yang mengoptimasikan fungsi-fungsi Twitter yang ditawarkan.

Diantara aplikasi parti ketiga yang popular ialah seperti Tweetbot dan juga Tweetdeck sebelum ia diambil-alih oleh Twitter sendiri. Walaupun Twitter tampil dengan API ini, yang sebelum ini adalah versi 1.1, mereka telah memperkenalkan banyak kekangan kepada pembangun dan mengehadkan penawaran aplikasi ini tanpa sebab yang munasabah untuk pembangun-pembangun ini.

Walaupun itu, Twitter dilihat telah memperkenalkan API Twitter v2 yang memperlihatkan pengenalan API untuk banyak fungsi-fungsi baru yang diperkenalkan Twitter, dan janji syarikat tersebut kepada pembangun-pembangun aplikasi Twitter pihak ketiga ialah mereka akan memudahkan kerja pengimplimentasian fungsi mereka, dan akan memperlihatkan komunikasi yang lebih telus diantara Twitter dan mereka.

Twitter mengatakan bahawa dengan pengenalan API v2 ini, pembangun akan boleh membangunkan aplikasi Twitter baru bukan sahaja dengan fungsi-fungsi tertentu, tetapi untuk jenis pengguna yang tertentu. Contoh yang diberikan ialah pembangun aplikasi Twitter yang memfokuskan kepada kandungan-kandungan tertentu dengan penuras topik yang terbina, dan juga rekomendasi mengikut akaun-akaun tertentu.

Untuk memudahkan hidup pembangun, misalnya, diantara perkara pertama yang diubah ialah proses pengesahan pembangun akan dilakukan secara automatik. Ini bermakna bahawa sebuah aplikasi parti pengguna yang dibangunkan boleh memaparkan sehingga 500 ribu ciapan setiap bulan. Dengan proses pengesahan manual, jumlah siaran ciapan tersebut boleh dinaikkan ke 2 juta ciapan sebulan.

Ini adalah asas kepada Project Bluesky yang diperkenalkan oleh CEO Twitter, Jack Dorsey yang mengatakan dia ingin menjadikan Twitter sebagai sebuah platform untuk perbincangan dan perkongsian maklumat yang tidak terkongkong kepada satu aplikasi sahaja.

Pasukan pembangun Twitter juga sedar bahawa Twitter tidak boleh mengimplimentasi semua kehendak pengguna kerana lain pengguna, lain ragamnya, dan dengan pengenalan API baru ini, lebih banyak platform dapat dibangunkan mengikut kesesuaian mereka yang mahu menggunakannya.

Dengan pengenalan API baru ini, ia juga diharap bahawa had pengguna pada sesebuah aplikasi Twitter parti ketiga dapat dimansuhkan, khususnya apabila Twitter dilihat mahu mengembangkan platform mereka untuk menjadi sesuatu yang lebih besar.

Sumber: The Verge

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd