Cari @ Amanz

AMD Dan MediaTek Membangunkan Cip WiFi 6E Yang Akan Diperkenalkan Dalam Komputer Riba Tahun Hadapan

Oleh Nazrin

Link Copied!

Beberapa hari lalu, MediaTek berkata bahawa mereka akan mula membangunkan cip yang mampu menyokong teknologi WiFi 7 yang akan diperlihatkan pada acara CES awal tahun hadapan.

Walaupun begitu, ia dijangka bahawa teknologi WiFi tersebut tidak akan digunakan secara meluas lagi, dimana ia dijangka teknologi WiFi 6E akan digunakan terlebih dahulu. Dengan ini, AMD telah menandatangani perjanjian dengan MediaTek untuk membangunkan cip WiFi 6E mereka sendiri.

Dinamakan AMD RZ600, cip WiFi ini menggunakan cipset MediaTek Filogic 330P yang menyokong beberapa jenis sambungan WiFi, termasuklah WiFi 6 2×2 pada frekuensi 2.4GHz dan 5GHz dan WiFi 6E pada frekuensi 6GHz. Cip WiFi keluaran AMD dan MediaTek ini dijangka setinggi 2.4Gbps (240MB/s) bergantung kepada frekuensi dan saluran jalur lebar yang digunakan.

Salah satu kelebihan WiFi 6E berbanding dengan WiFi6 ialah ia hadir dengan kuasa penembusan yang lebih tinggi, tetapi masih boleh mengekalkan kelajuan pantas dan juga masa pendam yang lebih rendah.

AMD menjangkakan bahawa cip WiFi siri RZ600 mereka ini akan digunakan dalam komputer riba yang dikuasakan oleh cip-cip pemprosesan mereka pada tahun hadapan.

Sumber: GSM Arena


Komen ()