Cari @ Amanz

Kebelakangan ini, syarikat-syarikat teknologi dilihat agak peka mengenai pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar khususnya mengenai bungkusan dan penggunaan bahan yang tidak boleh dikitar semula dalam peranti-peranti mereka.

Samsung dilihat antara syarikat tersebut, dan lebih daripada peranti-peranti mereka, syarikat teknologi dari Korea Selatan tersebut dilihat telah membangunkan teknologi pengilangan yang mengurangkan pengeluaran gas karbon dioksida yang mencemar lapisan ozon bumi.

Samsung GDDR^6

Terkini, sejumlah daripada cip-cip memori dan storan yang dikeluarkan mereka, termasuklah memori GDDR6 (8Gb), HBM2E (8GB), UFS 3.1 (512GB), Portable SSD T7 (1TB), microSD EVO Select (128GB) telah menerima label pengesahan “mengurangkan pengeluaran karbon dioksida” daripada syarikat piawaian pengeluaran karbon Carbon Trust.

Ini bermakna bahawa komponen-komponen yang dinyatakan tadi mengurangkan jejak karbon syarikat tersebut apabila ia keluar daripada kilang-kilang Samsung. Dari aspek pengilangan, Samsung dilihat menggunakan bahan mentah dan kuasa elektrik secara lebih cekap untuk komponen-komponen ini. Lebih menarik lagi ialah untuk SSD T7 mereka, Samsung menggantikan plastik dengan kertas yang dikitar semula.

Sumber: TechPowerUp

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd