31 Syarikat Teknologi Dari EU Mengemukakan Aduan Terhadap Microsoft Kerana Integrasi Teams dan OneDrive

Diterbitkan pada Nov 29, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dengan pengenalan sistem operasi Windows 11, Microsoft dilihat telah mengintegrasi perisian produktiviti Microsoft Teams dan juga storan awan Microsoft OneDrive pada sistem operasi tersebut, dan ini telah menimbulkan rasa tidak puas hati terhadap sejumlah syarikat-syarikat teknologi di Kesatuan Eropah.

Coalition for A Level Playing Field telah ditubuhkan daripada 31 syarikat teknologi di Kesatuan Eropah yang baru-baru ini dilaporkan telah mengemukakan aduan terhadap Microsoft mengenai integrasi perisian-perisian mereka, mengatakan bahawa perkara tersebut menyebabkan masalah anti-pertandingan.

Menurut Nextcloud, integrasi perisian keluaran Microsoft sendiri pada sistem operasi mereka bermakna bahawa syarikat perisian lain, seperti mereka, Slack, dan sebagainya akan lebih sukar untuk mendapatkan pelanggan kerana pengguna sistem operasi tersebut akan menggunakan perisian yang ditawarkan secara sedia ada dan tidak akan mencari alternatif lain untuk digunakan.

Walaupun secara teknikalnya integrasi perisian Microsoft ini bukanlah sesuatu yang salah, peningkatan penggunaan pasaran yang meningkat ke paras 66 peratus di Kesatuan Eropah, manakala penggunaan perkhidmatan teknologi yang lain diilhat menurun ke paras 16 peratus dalam masa satu tahun adalah sesuatu yang patut merungsingkan pelbagai pihak.

Ia dilihat bahawa sekiranya pihak Kesatuan Eropah tidak melihat perkara ini dengan serius, ia dijangka bahawa banyak syarikat teknologi di rantau Eropah akan terpaksa ditutup kerana tidak boleh bersaing dengan penawaran sebuah syarikat gergasi seperti Microsoft.

Sumber: ZDNet

komen


© Amanz / 2022 Kami