Cari @ Amanz

Beberapa bulan yang lalu Seagate, jenama pembuat storan komputer terkemuka telah mengatakan bahawa mereka akan mula memperkenalkan siri cakera keras dengan jumlah storan 20TB untuk pelbagai jenis penggunaan, termasuklah untuk pusat data, perkhidmatan storan awan, dan juga untuk aksesori NAS.

Seagate baru-baru ini telah nmemperlihatkan storan cakera keras terbaru mereka, Seagate Exos X20 yang menawarkan pilihan storan 18TB dan 20TB dan juga mengemaskini penawaran cakera keras IronWolf mereka dengan pilihan storan 20TB.

Kedua-dua storan ini dilihat menggunakan sembilan cakera 2.2TB didalamnya dan akan hadir dengan pilihan kapasiti 18TB ke 20TB dengan kadar pembacaan data sekitar 285MB/s. Sama seperti cakera keras Seagate sebelum ini, ia akan diisi dengan gas helium yang digunakan untuk mendapatkan kelajuan pembacaan/penulisan data yang lebih pantas dan membantu dalam peningkatan kapasiti storan sebuah cakera keras.

Seagate mengatakan bahawa storan-storan ini akan ditawarkan untuk pusat data dan para pengguna sistem storan NAS sekitar bulan ini, pada tanda harga permulaan dibawah paras $700 (~RM2400).

Sumber: Tom’s Hardware

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd