TSMC Memulakan Pengeluaran Awal Cip 3nm – Pengeluaran Besar-Besaran Dijangka Bermula Pada Pertengahan Tahun Hadapan

Diterbitkan pada Dis 3, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) boleh dikatakan salah satu daripada syarikat pembangun teknologi paling penting di dunia sekarang, yang mana ia dilihat syarikat-syarikat seperti Apple, Intel, Qualcomm dan MediaTek semuanya menggunakan perkhidmatan syarikat tersebut untuk membangunkan komponen mereka.

Terkini ia telah dilaporkan bahawa TSMC telah memulakan pengeluaran awal cip pemprosesan yang dibina menggunakan proses 3nm (N3) untuk tujuan ujian awal dan juga pengoptimasian pengeluaran cip yang dibina menggunakan proses tersebut.

Ini merupakan perkara biasa setiap kali TSMC mula memperkenalkan proses binaan cip yang baru dan secara lazimnya akan mengambil beberapa suku tahunan untuk memastikan bahawa komponen yang dikeluarkan bukan sahaja berada pada tahap yang memuaskan, tetapi juga memastikan bahawa proses binaan tersebut sedia untuk pengeluaran berskala besar (High Volume Manufacturing).

Kilang proses 3nm TSMC ini terletak di Southern Taiwan Science Park di Tainan, di selatan Taiwan, dan proses pembangunan cip 3nm ini menjanjikan peningkatan prestasi 10-15 peratus lebih baik berbanding 5nm dengan jumlah transistor yang sama, penggunaan kuasa 30 peratus lebih rendah dengan kelajuan CPU yang sama, dan ketumpatan SRAM (static random access memory) yang lebih tinggi.

Menurut beberapa laporan, TSMC dijangka akan membuka pengeluaran cip pemprosesan menggunakan proses N3 ini sekitar separuh kedua tahun hadapan, dimana pelanggan-pelanggan pertama TSMC yang akan menggunakan proses ini termasuklah Apple dan juga Intel.

Buat masa ini ia masih tidak diketahui lagi bagaimanakah kedua-dua syarikat ini akan memanfaatkan penggunaan proses ini, tetapi untuk Apple, terdapat laporan sebelum ini yang mengatakan bahawa mereka akan mula mengeluarkan cip modem 5G mereka sendiri dimana mereka mungkin akan menggunakan khidmat proses N3 ini.

Kebanyakan pembuat komponen dijangka akan menunggu untuk proses N3E yang mana ia akan memperkenalkan penambahbaikan tambahan kepada proses N3 ini, tetapi untuk itu, mereka nampaknya akan perlu menunggu sehingga penghujung 2023 ataupun awal 2024 sebelum proses tersebut mula beroperasi.

Sumber: DigiTimes

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2022 Kami