Carian
AMD / MSI
MSI Memperkenalkan Siri Komputer Riba Edisi AMD Advantage – Komputer Riba Gaming Dikuasakan Sepenuhnya Oleh AMD
December 6, 2021 Nazrin

Siri komputer riba gaming yang menggunakan cip pemprosesan AMD bukanlah sesuatu yang baru. Semenjak AMD memperkenalkan siri cip pemprosesan AMD Ryzen 3000 dan Ryzen 5000 mereka, ia dilihat bahawa semakin banyak komputer-komputer riba gaming yang dikuasakan cip pemprosesan tersebut.

Akan tetapi, komputer yang menggunakan gabungan CPU dan kad grafik AMD Ryzen dan AMD Radeon boleh dikatakan masih tidak begitu banyak di pasaran, tetapi kini ia dilihat bahawa MSI mempelopori variasi ini dengan memperkenalkan sejumlah komputer riba gaming dengan label AMD Advantage.

MSI Malaysia hari ini mengesahkan ketibaan MSI Alpha 15, MSI Bravo 15 dan MSI Delta 15 yang mana kesemuanya hadir dengan penggunaan cip pemprosesan AMD Ryzen 5000 dan juga kad grafik AMD Radeon RX 6600 dan AMD Radeon 5500M, 5600M dan 6700M.

Bermula dengan MSI Alpha 15, ia adalah sebuah komputer riba gaming dengan paparan bersaiz 15.6 inci dengan kadar segar semula 144Hz. Ia juga dikuasakan oleh CPU AMD Ryzen 5600H, memori DDR4 sebanyak 8GB, storan SSD NVMe PCIe sebesar 512GB dan menggunakan kad grafik AMD Radeon RX 6600M yang cukup berkuasa untuk menggerakkan pelbagai permainan komputer moden pada resolusi Full HD.

Jika anda mahukan sebuah komputer riba gaming yang lebih mampu milik, MSI Bravo 15 mungkin pilihan anda. Ia ditawarkan dalam dua model, yang mana model pertama hadir dengan penawaran paparan skrin 15.6 inci dengan resolusi Full HD dengan kadar segar semula 144Hz, dan model kedua mempunyai kadar segar semula 60Hz.

Dari segi penawaran CPU pula, model pertama dikuasakan oleh CPU AMD Ryzen 7 5800H, manakala model kedua dikuasakan oleh AMD Ryzen 5 5600H. Kedua-dua model ini menawarkan memori DDR4 sebanyak 16GB, tetapi model pertama hadir dengan storan SSD NVMe bersaiz 1TB, manakala model kedua pula hadir dengan storan SSD NVMe PCIe 512GB.

Kedua-dua komputer riba ini juga hadir dengan penawaran kad grafik AMD Radeon RX 5500M yang cukup berkuasa untuk digunakan sebagai komputer riba gaming pada skala tetapan pertengahan.

Untuk anda yang mahukan sebuah komputer riba yang lebih premium dan berkuasa, MSI Delta 15 mungkin lebih sesuai untuk anda. Sama seperti MSI Bravo 15, model komputer riba gaming ini ditawarkan dalam dua model. Dari segi spesifikasi, kedua-dua komputer riba ini hadir dengan paparan skrin 15.6 inci dengan resolusi Full HD dan juga kadar segar semula 240Hz.

Kedua-dua model ini juga hadir dengan penggunaan memori DDR4 sebanyak 16GB, storan SSD NVMe 1TB dan juga dikuasakan oleh kad grafik AMD Radeon RX 6700M, iaitu kad grafik komputer riba paling berkuasa keluaran AMD setakat ini.

Apa yang membezakan kedua-dua model komputer riba ini ialah penggunaan cip pemprosesan AMD Ryzen 9 5900HX dan AMD Ryzen 7 5800H yang mana kedua-duanya masih lagi CPU komputer riba AMD yang cukup berkuasa.

MSI Malaysia mengatakan bahawa komputer-komputer riba ini sudahpun tiba di pasaran tempatan pada harga-harga berikut:

Komen