Cari @ Amanz

Minat terhadap hobi papan kekunci mekanikal tersuai dilihat sedang meningkat dengan mendadak sekarang. Sebelum ini, papan kekunci mekanikal sering dikaitkan dengan harga premium tetapi jika anda mahu mencuba suis-suis kekunci baru, anda perlu ke kedai untuk mencuba atau membeli papan kekunci baru untuk melihat suis yang anda lebih gemari.

Terkini, salah satu papan kekunci mekanikal premium yang diperkenalkan di pasaran antarabangsa, Mountain Everest keluaran jenama perkakasan komputer Mountain dilihat akan memasuki pasaran tempatan tidak lama lagi melalui kedai komputer tempatan, ETech PC.

Mountain Everest ialah sebuah papan kekunci TKL (tenkeyless) yang bukan sahaja hadir dengan kemasan premium, tetapi juga kemampuan hotswap yang mana pengguna boleh menukar suis kekunci dengan mencabut sahaja suis tersebut daripada papan kekunci, membolehkan pengguna mencuba pelbagai jenis suis pada bila-bila masa sahaja.

ETechPC dilihat akan menawarkan tiga model Mountain Everest untuk pasaran tempatan, termasuklah Mountain Everest Core Barebones, yang mana ia hanya hadir dengan papan kekunci kosong tanpa suis ataupun penutup kekunci, Mountain Everest Core, yang hadir dengan dua pilihan suis, iaitu Cherry MX Silent Red dan Cherry MX Red.

Model ketiga ialah Mountain Everest Max, dan apa yang menarik mengenai model ini ialah ia hadir dengan bahagian numpad yang boleh dipasang di bahagian kiri ataupun kanan papan kekunci anda melalui palam USB Type-C yang terbina, dan juga sebuah Media Dock yang boleh digunakan untuk mengawal pelbagai fungsi komputer anda, yang boleh diubahsuai melalui perisian terbina. Model ini juga akan hadir dengan penawaran suis Cherry MX Red ataupun Brown.

Dari segi pilihan warna, Mountain Everest Core Barebones dan Mountain Everest Max akan hadir dengan pilihan warna Gunmetal Gray dan Midnight Black, manakala Mountain Everest Core akan ditawarkan dalam warna Midnight Black sahaja.

ETechPC mengatakan bahawa pra-tempah untuk papan kekunci ini akan dibuka pada 12 Disember ini, pada tanda-tanda harga berikut:

  • Mountain Everest Core Barebones – RM599
  • Mountain Everest Core – RM729
  • Mountain Everest Max – RM1299

Sumber: ETechPC

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd