Cari @ Amanz

Acara CES 2022 dijangka akan memperlihatkan pelbagai produk elektronik baru untuk sektor pengguna, khususnya komputer desktop dan komputer riba baru yang hadir dengan pelbagai komponen-komponen berkuasa.

NVIDIA dilihat akan memperkenalkan dua komponen kad grafik baru untuk pengguna, iaitu NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti dan juga NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 16GB. Kad-kad grafik ini dijangka akan menguasakan pelbagai jenis komputer di acara tersebut, dan oleh kerana itu, ia diketahui bahawa sekurang-kurangnya satu kad grafik ini akan diumumkan secara rasmi sebelum acara CES.

NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti bukanlah sebuah kad grafik yang baru, tetapi dengan model yang akan diumumkan ini, kad grafik tersebut dilihat hadir bukan sahaja dengan cip GA-104 yang dikemaskini, tetapi juga diberikan 16GB memori GDDR6X, yang bermakna bahawa ia hadir dengan jumlah memori terbina yang lebih banyak berbanding dengan NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti pula merupakan dijangka akan menjadi penawaran grafik yang lebih berkuasa berbanding dengan NVIDIA GeForce RTX 3090 sedia ada, khususnya kerana cip GA102-350 hadir dengan jumlah teras lebih banyak dan kelajuan memori yang sedikit lebih pantas.

VideoCardz turut melaporkan bahawa NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti akan diumumkan pada 17 Disember 2021 kelak dan akan dijual di pasaran pada 11 Januari 2022. Tarikh pengumuman NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti tidak diketahui lagi, tetapi tarikh jualannya nampaknya telah ditetapkan pada 27 Januari 2022, menurut embargo kepada pihak penjual komponen.

Yang pastinya, NVIDIA dijangka akan memperlihatkan kemaskini kepada sejumlah besar kad grafik mereka tidak lama lagi, jadi tirisan maklumat ini tidaklah begitu mengejutkan. Kami juga jangkakan bahawa kehadirannya di pasaran tempatan tidak akan lari jauh daripada tarikh yang ditetapkan.

Sumber: VideoCardz

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd