Pat Gelsinger Akan Membuat Lawatan Ke Malaysia Dan Taiwan Untuk Mengeratkan Pertalian Bersama Intel

Diterbitkan pada Dis 13, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Intel kini dilihat sedang memajukan teknologi-teknologi pembangunan cip semikonduktor mereka secara agresif, tetapi masih lagi menggunakan khidmat syarikat seperti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company untuk menghasilkan cip-cip yang lebih mudah untuk dibangunkan, sementara mereka menaiktaraf kilang-kilang sedia ada dan juga membina kilang baru.

Terkini, CEO Intel, Pat Gelsinger dilaporkan bahawa beliau akan membuat lawatan ke Taiwan dan juga Malaysia minggu ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang industri pembuatan cip semikonduktor di rantau ini. Di Taiwan, beliau dijangka akan berjumpa dengan eksekutif-eksekutif dari TSMC untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses bagaimana TSMC mengilangkan cip-cip pemprosesan untuk nama-nama terkemuka seperti NVIDIA, AMD, Qualcomm dan juga Apple.

Tidak lama selepas Pat Gelsinger mengambil-alih jawatan CEO Intel, beliau memperkenalkan IDM 2.0, iaitu strategi bertahun yang mana Intel dilihat akan membangunkan teknologi fabrikasi cip pemprosesan mereka sendiri yang bukan sahaja membolehkan mereka membina cip pemprosesan sendiri, tetapi juga membangunkan cip pemprosesan untuk syarikat-syarikat cip lain juga.

Beliau juga dilihat akan melawat Malaysia, yang mana Intel mempunyai kilang R&D mereka sendiri di Pulau Pinang. Lawatan ke negara ini dilihat sebagai perjumpaan terusi industri pembuatan semikonduktor untuk beliau melihat dan menilai sendiri tentang isu-isu pempakejan cip semikonduktor yang terbengkalai beberapa bulan di Malaysia kerana arahan PKP yang terpaksa dilakukan apabila kes positif COVID-19 tempatan meningkat ke beberapa puluh ribu selama beberapa bulan.

Setakat ini ia tidak diketahui berapa lamakah lawatan Pat Gelsinger ini, khususnya ke negara ini, tetapi ia disahkan akan bermula minggu ini, dan destinasi pertamanya ialah Taiwan, kemudian Malaysia dan berkemungkinan akan berjumpa dengan eksekutif Intel di rantau ini, dan mungkin dengan wakil daripada sektor semikonduktor di negara ini.

Sumber: Bloomberg

komen


© Amanz / 2022 Kami