Pusat Data AWS Region Akan Dibuka Di Indonesia – 24 Ribu Pekerjaan Baru Dan Pelaburan $5 Bilion Dijangka Merancakkan Ekonomi Negara Tersebut

Diterbitkan pada Dis 14, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Amazon Web Services, ataupun AWS secara ringkasnya ialah perkhidmatan pusat data yang menguasakan pelbagai perkhidmatan internet kecil dan besar di dunia sekarang. Indonesia pula merupakan salah satu hab terbesar untuk pembangunan teknologi baru dan juga startup di rantau ini.

Terkini, Amazon telah mengumumkan bahawa mereka akan membuka sebuah pusat data di Indonesia, dengan membangunkan AWS Region khusus untuk pasaran Indonesia. Secara ringkasnya, pusat data AWS terdiri daripada Availability Zone yang merupakan pusat data Amazon yang mempunyai lokasi-lokasi yang cukup banyak di seluruh dunia, yang memudahkan rakyat pelbagai negara untuk mengakses pelbagai data dan perkhidmatan pada kadar lengah masa yang rendah.

Dengan penawaran pusat data Region pula, pusat-pusat data Availability Zone ini boleh disambungkan untuk memberi pengguna AWS masa mengakses data yang jauh lebih pantas, dan juga memberi akses kepada lebih banyak perkhidmatan tambahan seperti pemulihan data selepas bencana dan juga janji bahawa pemulihan perkhidmatan akan berjalan sepantas yang mungkin.

Di Indonesia, terdapat beratus-ratus syarikat dan konglomerat yang menggunakan khidmat AWS untuk memastikan operasi mereka berjalan sebaik yang mungkin. Tokopedia, MNC Group dan PT Pos adalah diantara nama-nama perkhidmatan digital terbesar di negara tersebut, dan mereka semuanya menggunakan perkhidmatan AWS untuk memastikan sistem digital mereka boleh diakses oleh beratus juta rakyat Indonesia.

Selain daripada itu, ia juga membolehkan perkhidmatan kerajaan Indonesia yang menggunakan khidmat AWS untuk menyimpan data rakyat negara tersebut secara fizikal di negara tersebut, yang mana perkara ini telah menjadi suatu keperluan yang telah dimulakan di rantau Kesatuan Eropah sebelum ini.

Pengenalan AWS Region di Indonesia juga boleh dianggap sebagai sebuah jaminan kepada syarikat-syarikat ini bahawa Amazon tekad untuk memastikan bahawa AWS kekal sebagai pusat perkhidmatan awan nombor satu.

Pusat AWS Region ini akan dimulakan pembangunannya tidak lama lagi, dan Amazon dijangka akan melaburkan sebanyak $5 bilion (RM24 bilion) ke negara tersebut sepanjang 15 tahun yang akan datang, dan akan mewujudkan sekitar 24 ribu pekerjaan baru dalam tempoh masa yang sama.

Dalam pada itu, Amazon juga mengatakan bahawa mereka akan membuka lebih banyak pusat data Availability Zone dan Region di negara-negara seperti Australia, Kanada, India, Israel, New Zealand, Spain, Switzerland dan Emiriyah Arab Bersatu di masa akan datang untuk memudahkan akses data dan perkhidmatan awan di negara-negara ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami