Carian
Netflix Memotong Harga Langganan Sehingga 60% Di India Bagi Bersaing Dengan Disney+
December 15, 2021 Effi Saharudin

Persaingan adalah bagus untuk pelanggan kerana syarikat akan cuba menawarkan pakej yang paling berbaloi bagi menari perhatian mereka. Di India Netflix melakukan tindakan drastik mengurangkan kesemua harga langganan bulanan bagi memberikan persaingan kepada perkhidmatan penstriman lain di negara tersebut.

Harga langganan kini bermula dari INR 14 (~RM 8.29) sebulan untuk pelan peranti mudah alih dan meningkat ke INR 649 (RM34) untuk pelan premium. Ini adalah pengurangan dari harga asal INR 199 dan INR 799 sebelum ini. Pelan yang menerima potongan paling tinggi sehingga 60% ialah Basic yang kini ditawarkan pada harga INR 199 (~RM11) berbanding harga asal INR 699 (~RM28). Walaupun harga dikurangkan, pakej Netflix ini masih lebih mahal berbanding pakej termurah INR 42 (~RM 2.30) sebulan Disney+ Hotstar di India.

India ialah negara yang mempunyai pelbagai platform penstriman dengan pakej disertakan sekali dengan pelan telefon bulanan. Langkah yang diambil oleh Netflix ini adalah menarik kerana selama ini mereka meningkatkan harga langganan di beberapa pasaran lain. Selalunya apa yang ditawarkan di India berlaku di Malaysia dan kami hanya boleh berharap kita juga akan menerima potongan harga kelak.

Sumber Techcrunch

Komen