Carian
Honda Menghasilkan Kereta Elektrik Untuk Digunakan Kanak-Kanak Di Hospital
January 3, 2022 Effi Saharudin

Kereta elektrik sudah mula ditawarkan di Malaysia dengan harga jualan yang masih di luar kemampuan marhaen. Di negara seperti Finland, hampir kesemua kenderaan baharu yang dijual adalah kenderaan elektrik kerana terdapat insentif dari kerajaan. Satu tempat yang kita tidak pernah memikirkan akan perlunya kereta elektrik ialah wad kanak-kanak tetapi Honda tetap menghasilkannya.

Kereta elektrik Shogo dihasilkan oleh Honda untuk digunakan oleh kanak-kanak berusia di antara 4-9 tahun di dalam wad. Ia diharap dapat mengurangkan kegelisahan pesakit kanak-kanak ketika mendapatkan rawatan dengan ia mempunyai kelajuan maksimum 8 kilometer sejam.

Shogo boleh dikawal sendiri oleh pemandu dengan terdapat tempat menyangkut beg cecair IV dam mesin yang diperlukan untuk merawat pesakit. Terdapat juga alat kawalan yang membolehkan orang dewasa mengawal kenderaan dari belakang. Terdapat butang kecemasan untuk menghentikan Shogo di hadapan, ruang kargo untuk patung dan nombor pendaftaran yang boleh diubah untuk meletakkan nama pemandu.

Pada waktu ini Shogo hanya digunakan di wad kanak-kanak Children’s Health of Orange County (CHOC) Amerika Syarikat sebagai Project Courage untuk membuatkan pesakit lebih berani ketika mendapatkan rawatan.

Komen