Cari @ Amanz

Tahun lepas, Sony telah melancarkan TV pintar Google TV mereka dalam siri XR. Setahun berlalu, di acara CES 2022 Sony telah mengumumkan pengganti kepada model 2021 untuk tahun 2022. Kali ini ia hadir dengan panel mini-LED dan panel OLED baharu.

Seperti sebelum ini, Sony mengekalkan Google TV sebagai sistem operasi lalai. Ia kini lebih fokus kepada pemain permainan video kerana menawarkan sokongan kadar segar semula 120Hz, serta mod permainan khas untuk PS5 yang boleh menjanjikan sela masa rendah ketika bermain dan pemetaan tona berlaku secara automatik.

Sony turut tidak lupa kepada pengguna Apple, dengan menyertakan sokongan AirPlay 2. Model dalam siri Z9K hadir dengan saiz skrin 75-inci dan 85-inci resolusi 8K. Model X95K pula hadir dengan saiz 65-inci, 75-inci dan 85-inci pada resolusi 4K dan X90K tanpa mini-LED bermula dengan saiz 55-inci.

Keunikan lain pada Bravia XR 2022 adalah Sony memperkenalkan Bravia Cam. Kamera yang boleh dipasang pada TV untuk menjejak pergerakan pengguna. Melaluinya, pengguna boleh menggunakan kawalan gestur untuk mengawal televisyen.

Kamera ini juga akan membaca persekitaran ruang/bilik untuk menentukan warna dan kecerahan terbaik untuk pengguna. Harga jualan dan tarikh jualan masih belum diumumkan lagi. Tetapi ia pasti akan hadir dengan harga premium.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd