Carian
Samsung Odyssey Ark Ialah Paparan Skrin Ultralebar Melengkung Gergasi Yang Boleh Ditatap Secara Mendatar Dan Menegak
January 5, 2022 Nazrin

Apabila bercakap mengenai paparan skrin ultralebar yang besar, anda pasti akan teringat akan model-model seperti Samsung Odyssey G9 yang hadir dengan paparan skrin melengkung gergasi pada saiz 49 inci.

Akan tetapi, di acara CES 2022, Samsung sekali lagi memperkenalkan sebuah lagi paparan skrin melengkung gergasi yang secara tepatnya dinamakan Samsung Odyssey Ark. Paparan skrin ini menggunakan panel Quantum Dot Mini LED dan hadir dengan saiz 55 inci.

Samsung Odyssey Ark ini hadir dengan resolusi 4K, dan mempunyai nisbah paparan 16:9. Keunikan utama paparan Odyssey Ark ini ialah ia juga hadir dengan fungsi Height Adjusted Stand, yang mana bahagian paparannya boleh ditegakkan untuk menjadikannya sebagai sebuah paparan kokpit digital gergasi. Ia belum rasmi lagi, tetapi dijangka hadir dengan kadar segar semula 120Hz dan sokongan untuk HDMI 2.1 yang boleh dimanfaatkan konsol permainan terbaru dan juga komputer desktop dan komputer riba berkuasa.

Tidak kira orientasi paparan ini, pengguna dilihat boleh memperlihatkan pelbagai tetingkap perisian menggunakan satu paparan sahaja, menjadikan ia cukup berguna untuk mereka yang mahukan setup multi-paparan, tetapi tidak mahu melaburkan wang untuk membeli begitu banyak paparan sekaligus.

Tidak banyak butiran yang diketahui mengenai paparan ini buat masa ini, seperti tarikh pelancaran, harga dan di pasaran manakah ia akan dilancarkan. Malah, nilai lengkungan paparan ini tidak diketahui lagi, tetapi ia dilihat seperti ia hadir dengan nilai lengkungan 1000R seperti paparan melengkung Samsung yang lain.

Komen