Cari @ Amanz

Sempena pengumuman komputer riba ASUS ZenBook 14 OLED, ASUS turut memperlihatkan model edisi khas komputer riba tersebut, yang dinamakan ASUS ZenBook 14X OLED Space Edition yang menggabungkan komponen-komponen komputer riba ASUS ZenBook 14 OLED dengan rekaan yang menggabungkan sejarah ASUS dan juga teknologi masa hadapan.

Dari segi spesifikasi dan paparan yang ditawarkan, ASUS ZenBook 14X OLED hadir dengan paparan skrin 14 inci dengan resolusi 2.8K, dan kadar segar semula 90Hz dan sokongan DisplayHDR 500 True Black. Dari segi spesifikasi dalaman, ZenBook 14X OLED Space Edition ini dikuasakan CPU Intel Core i9 Alder Lake-H, memori 32GB, storan 1TB dan menggunakan cip pemprosesan Intel Iris Xe terbina didalam CPU.

Rangka komputer riba ini masih diperbuat daripada aluminum, tetapi ia dilihat melepasi piawaian dan ujian tough US Space Systems Command Standard SMC-S-016A yang membolehkannya digunakan dalam julat suhu ekstrim -24 darjah Celcius ke 61 darjah Celcius, dengan tahap gegaran 20-20,000Hz.

Selain daripada olahan warna rangka Zero-G Titanium, apa yang membuatkan komputer riba ini unik ialah ia juga mempunyai paparan OLED kecil ASUS ZenVision yang boleh memperlihatkan mesej khusus dan juga animasi yang boleh diubahsuai.

ASUS juga mengatakan bahawa komputer riba ini dicipta sebagai ulang-tahun ke-25 untuk misi 600 hari komputer riba ASUS P6300 di angkasa lepas selama 600 hari.

Setakat ini, ASUS masih belum mengesahkan lagi bilakah mereka akan melancarkan ASUS ZenBook 14X OLED Space Edition ini. Kami menjangkakan bahawa ASUS akan membuat pengumuman lanjut mengenai komputer riba ini pada pertengahan tahun ini juga.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd