Cari @ Amanz

Terdapat banyak piawaian dan pengiktirafan diperlukan, untuk sesuatu produk dibeli oleh orang. Kalau Apple kena ada MFI, kalau nak audio enak kena ada Dolby, kalau skrin cantik kena ada HDR dan pelbagai lagi.

Pantone di CES 2022 telah memperkenalkan pula piawaian warna baharu untuk digunakan pada paparan atau monitor. Ia adalah pengiktirafan jika sesuatu paparan dapat memaparkan warna kulit dengan tepat – SkinTone Validated.

Pantone menggunakan panduan warna kulit tersendiri mereka dengan 110 tona warna kulit berbeza daripada ribuan sampel pelbagai kaum, umur.

Dengan pengiktirafan ini, artis warna, pengguna atau mereka yang memiliki monitor ini kelak dapat melakukan kerja seperti suntingan dengan hasil lebih realistik kerana warna lebih dekat dengan nyata.

Pantone bekerjasama dengan BenQ untuk SkinTone Validated ini digunakan pada dua monitor khusus untuk pengguna kreatif, DesignVue PD3205U dan PD2705U. Piawaian ini juga akan dikembangkan ke lebih banyak produk akan datang.

SkinTone ini adalah seakan RealTone pada Pixel 6, kamera akan menghasilkan warna hasil imej lebih adil. Kelak akan ada lebih banyak produk dengan pengiktirafan ini untuk keadilan semua.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd