Carian
Google Didapati Bersalah Melanggar Paten Sonos – Jualan Pixel Dan Chromecast Mungkin Diharamkan
January 7, 2022 Fahim Zahar

Ingat lagi kes Google disaman Sonos kerana melanggar hak paten? Google didakwa mencuri teknologi perkongsian audio multi-bilik Sonos, kemudian Google pula saman Sonos atas dakwaan mencuri teknologi rangkaian mesh, pembatalan gemas, lesen hak digital, notifikasi kandungan, dan carian peribadi.

Selepas penafian daripada Google dan Sonos, Sonos kembali menyaman Google dan Ogos tahun lepas hakim mendapati Google yang bersalah.

Laporan terkini daripada New York Times, Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa Amerika Syarikat mengesahkan yang keputusan telah muktamad yang Google bersalah dalam hal ini.

Mengikut undang-undang negara mereka, atas kemenangan Sonos ini jika dalam masa 60 hari pentadbiran Biden tidak mengambil apa-apa tindakan – Google akan dilarang mengimport produk yang melanggar paten.

Ini bermakna, Google mungkin akan diharamkan menjual pembesar suara pintar, Google Pixel, Chromebook, dan semua jenis Chromecast di Amerika Syarikat. Senarai peranti inilah yang Sonos dakwa ada melanggar paten mereka. Namun begitu, senarai spesifik tidak didedahkan lagi.

Google kini ada peluang untuk kembangkan pasaran Pixel ke negara lain secara rasmi, dan hadir dengan teknologi baharu untuk produk akan datang. Atas sebab kes ini juga kenapa Android 12 ada masalah audio ketika menggunakan Chromecast.

Komen