AMD Memperlihatkan Cip AMD Zen 4 – Siri CPU Ryzen 7000 Akan Dilancarkan Sekitar Suku 3 Atau 4 Tahun Ini

Diterbitkan pada Jan 7, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

AMD baru sahaja melancarkan siri cip pemprosesan AMD Ryzen 6000 mereka untuk komputer riba di acara CES 2022, tetapi berita yang lebih menarik lagi mungkin hadir melalui pengumuman ringkas mengenai siri cip AMD Zen 4 mereka, yang akan digunakan untuk menguasakan siri cip pemprosesan desktop AMD Ryzen 7000 sekitar penghujung tahun ini.

Dr. Lisa Su, CEO AMD mengacah sedikit maklumat mengenai AMD Zen 4, dan walaupun beberapa butiran sudahpun diketahui sebelum ini, terdapat beberapa maklumat baru yang cukup menarik mengenai cip pemprosesan tersebut. Pertama ialah seperti Intel Alder Lake, ia akan hadir dengan sokongan untuk memori DDR5 dan juga teknologi penghantaran data PCIe 5.0.

Dari segi rekaan CPU, AMD Ryzen 7000 juga memperlihatkan rekaan penyebar haba yang serba baru. Samada rekaan ini akan memberi perbezaan penyejukan berbanding dengan rekaan lain tidak diketahui lagi. Melompat dari AMD Ryzen 5000 ke AMD Ryzen 7000, cip pemprosesan terbaru tersebut juga akan dibina menggunakan proses 5nm oleh TSMC, dan butiran lanjut mengenai topografi cip ini akan diperlihatkan di masa hadapan.

AMD Ryzen 7000 juga akan mula menggunakan soket LGA dan bukan lagi BGA, bermakna bahawa pin soket tersebut akan dimuatkan pada bahagian papan induk, dan tidak lagi pada komponen CPU seperti sebelum ini. Soket ini, yang dinamakan AM5 merupakan penaiktarafan secara terus untuk AMD, yang mana CPU Zen 4 ini hanya akan boleh digunakan dengan papan-papan induk terbaru. Menariknya, soket tersebut ialah Socket LGA 1718, yang mempunyai 18 pin lebih banyak daripada soket LGA 1700 keluaran Intel.

Walaupun begitu, mereka yang mahu menaiktaraf komputer mereka dari papan induk soket AM4 ke AM5 tidak perlu begitu risau, kerana pihak AMD telah mengesahkan bahawa walaupun dengan soket baru ini, penyejuk yang menyokong soket AM4 boleh dipadankan dengan CPU dan papan induk baru ini.

AMD dijangka akan memperlihatkan lebih banyak butiran mengenai siri CPU Ryzen 7000 menjelang pertengahan tahun ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami