Cari @ Amanz

Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing akan berlangsung dari 4 Februari hingga 20 Februari 2022. Ia adalah antara temasya musim sejuk paling panas kerana isu politik melibatkan negara Barat dan kerajaan China. Amerika Syarikat dan UK misalnya tidak akan menghantar wakil diplomatik ke China sepanjang temasya. Kini arahan yang diberikan oleh beberapa badan Olimpik negara kepada atlet mereka pastinya akan menimbulkan kemarahan Beijing,

Olimpik

Menurut laporan WSJ, badan Olimpik Amerika Syarikat, Belanda, Kanada dan United Kingdom telah mengeluarkan saranan kepada atlet supaya tidak menggunakan peranti pintar peribadi semasa di China. Ini adalah bagi mengelakkan peranti mereka terdedah kepada perisian hasad yang boleh mendatangkan impak di masa akan datang. Amaran turut diberikan bahawa kesemua komunikasi, transaksi, dan aktiviti atas talian yang dilakukan menerusi peranti akan dipantau oleh kerajaan China.

Minggu lalu Citizens Labs mengatakan aplikasi MY2022 yang diperlukan oleh atlet dan pegawai mempunyai kerentanan sekuriti yang serius membolehkan penggodam memintas maklumat yang dihantar dari aplikasi ataupun mesin pelayan, kerana penghantaran data tidak disulitkan dengan sepenuhnya.

Ia dilihat bahawa maklumat pengguna seperti data kesihatan, butiran peribadi dan sebagainya boleh dipintas dengan mudah, dan walaupun Citizen Lab hanya menggunakan aplikasi iOS sebagai ujian, mereka pasti perkara sama boleh berlaku pada aplikasi Android juga.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd