Foxconn Dan Indonesia Bekerjasama Untuk Membangunkan Infrastruktur Sokongan Bekalan Tenaga Kenderaan Elektrik

Diterbitkan pada Jan 24, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Minat terhadap penggunaan kenderaan elektrik dilihat semakin meningkat di Amerika Syarikat, Eropah dan China, dimana negara-negara Eropah akan menghentikan penggunaan kenderaan petrol sepenuhnya menjelang 2030.

Foxconn, syarikat yang terkenal untuk mengilangkan peranti Apple iPhone dilihat telah memasuki arena automotif dengan membangunkan komponen-komponen untuk kenderaan elektrik. Setakat ini, Foxconn dilihat telah memulakan kerjasama dengan syarikat automotif Fisker Inc di Amerika Syarikat dan juga syarikat bekalan kuasa PTT PCL di Thailand.

Foxconn dilihat mahu membangunkan ekosistem tenaga baru yang boleh digunakan untuk pelbagai industri, termasuklah automotif, bateri, sektor kitar semula dan penawaran bekalan kuasa alternatif kepada pelbagai industri yang lain. Foxconn dilihat akan bekerjasama dengan Kementerian Investasi, Indonesia Battery Corporation dan juga PT Indika Energy.

Jumlah pelaburan yang dibuat oleh semua pihak-pihak ini tidak diketahui lagi, tetapi ia dijangka bahawa Indonesia akan menjadi salah satu negara yang akan membekalkan tenaga elektrik lestari yang terbesar di rantau ini, jika tidak di dunia.

Dengan kerjasama ini, Foxconn dilihat mahu membangunkan platform tenaga baru yang menggabungkan peranti dan perisian yang akan memudahkan teknologi bateri elektrik dimuatkan kedalam pelbagai penawaran produk. Menjelang 2027, Foxconn juga dilihat mahu membekalkan bateri kepada 10 peratus pasaran kenderaan elektrik global.

Sumber: Reuters

komen


© Amanz / 2022 Kami